Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Gjenge Makers

29-річна винахідниця з Найробі Нзамбі Матее заснувала стартап, який переробляє пластикові відходи на надміцну плитку, повідомляє designboom.

В компанії Gjenge Makers зараз працює одна машина-прототип, яка виготовляє 1500 плиток із пластику на день. Ця плитка може витримувати вдвічі більшу вагу за бетонні блоки. І що не менш важливо – вона недорога, покласти квадратний метр такої плитки коштує 7,70 долара (приблизно 215 гривень).

«Абсурдно, що перед нами досі стоїть проблема незабезпеченості гідним житлом – базовою людською потребою. Пластик – це матеріал, який неправильно використовують і неправильно розуміють. Його потенціал – неймовірний, хоча як сміття він катастрофічний», – зауважує Нзамбі Матее.

За освітою Матее – спеціалістка з матеріалознавства, працювала інженером у нафтовій індустрії. У 2017 році вона пішла з роботи, щоб експериментувати з плиткою, зробленою з суміші піска та пластика. Пластик вона бере безкоштовно з пакувальних фабрик або купляє в тих, хто займається переробкою відходів.

З часом вона зрозуміла, які види пластику краще поєднуються, й зрештою створила машину, яка дозволяє запустити масове виробництво. Вироблені плитки можуть бути будь-якого кольору – червоного, синього, зеленого, коричневого тощо.

Наразі стартап переробив уже понад 20 тонн пластикових відходів. Крім того, компанія Матее забезпечує роботою 112 людей – наприклад, сортувальників сміття.

Зазначимо, що плитка також має бути екологічною в експлуатації – не перешкоджати рослинам к живленні водою і газообміні, витримувати перепади температур, не плавитися від сонця і не виділяти шкідливі речовини.

За матеріалами:  designboom, Reuters.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button