Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Черга за гарячими обідами, які роздають волонтери на Майдані Незалежності. Фото: facebook.com/santegidio.ua

У лютневі морози київські бездомні намагаються зігрітися в колекторах, підвалах, підземних переходах і під’їздах, в той час як у місті не налагоджено повноцінну систему допомоги. Волонтерка Тетяна Вітковська розповіла, як працює муніципальна соціальна служба та притулок на Суздальській.

У Департаменті соціальної політики, що його досі очолює Руслан Світлий, який раніше закликав «не розбещувати» бездомних, Вітковську запевнили, що в разі потреби «органи соцзахисту реагують одразу, на місце виїжджає соціальний патруль, який надає всю необхідну допомогу».

Однієї ночі, коли температура опустилася до -18 градусів, вона викликала соціальний патруль для допомоги бездомному Юрію. За 40 хвилин – на трамваї – приїхав «патруль» в особі соціальної працівниці, яка спершу запропонувала викликати швидку, але потім вирішили, що Юрію буде краще на Суздальській.

Перед входом до притулку, за словами Вітковської, очікував натовп із 30 людей, «які помітно нервували, бо їх привезли з вокзалу і пообіцяли місця». Людей з документами впустили, а ті, хто не мав при собі документів, змушені були чекати на морозі. Прийом бездомних та спілкування з працівницями притулку волонтерка описує таким чином:

«Без паспорта не можна – сьогодні до ранку побудеш, а завтра без документів не приходь! З паспортом? А реєстрація яка? Так ти не київський – їдь додому! Київський? Так йди додому! Завтра не приходь, не пустимо! З вошами? Не можна! Оброби голову, а потім приходь! Нам тут нікому вас всіх обробляти! Пересидіти морози? Ми нічліжка! Ми не пристосовані, щоб в нас постійно тут сиділи!»

За «критеріями» проходив один чоловік, утім і решту таки пустили, але «тільки на одну ніч».

Зараз волонтери шукають приміщення, де можна було б на два тижні організувати тимчасовий притулок для бездомних.

Безпритульний Микола розповів DW (відеосюжет вийшов 11 лютого), що пункт біля залізничного вокзалу «бере лише п’ять-сім осіб для відводу очей», а основна маса бездомних ночує на вокзалі. КМДА відкрила біля вокзалу пункт обігріву – без ліжок та їжі, він був переповнений. Зрештою пункт закрили – через коронавірус.

Умови в пункті обігріву біля вокзалу, зараз зачинений. Фото: BEZ ДОМА

Інший бездомний, Василь, нарікає, що через коронавірус закрилося багато точок, де можна було переночувати, – мовляв, раніше можна було піти на Гвардійську, 2 і жити там по два-три місяці (йдеться про Нічліжку сестер місіонерок у приватному секторі біля Совських ставків).

Бездомний Василь. Скриншот із відеосюжету DW

Волонтер християнської місії «Нове життя» Євген Кушнир сам був бездомним два роки й ночував у колекторі біля Дарницького вокзалу – залазив всередину драбиною та лягав на труби й на сміття. Теплопункти, колектори, теплотраси часто стають останнім притулком – там трапляються пожежі, можна отримати сильні опіки через прорив труб або не прокинутися через відсутність кисню та спеку.

«Чотири доби вилізти не міг. Просто лежав, бо не було сил. Бо спека суцільна», – згадує Євген.

Євген Кушнир показує колектор, в якому він ночував. Скриншот із відеосюжету DW

16 лютого Вартові Еспресо повідомили про те, що в Дніпровському районі чоловік спробував заночувати в колодязі теплотраси й опинився в пастці – поки він спав, комунальники заварили люк.

69-річну Людмилу Вербицьку «колеги» (так вона називає таких само бездомних, як вона), вважають експерткою з виживання. Жінка, яка живе на вулиці 15 років, раніше працювала в рятувальному загоні та займалася спортивним орієнтуванням. Вона вважає найкращим варіантом теплопункти. Але сама колись так потрапила в пастку, коли теплопункт закрили на замок. Вона провела всередині місяць і вижила завдяки тому, що на звичних об’єктах лишає запас води.

«Думаю, прийдуть знімати покази хоча б раз на місяць. Тоді мені треба все, що в мене є, поділити на місяць. Десь я купляла мівіну, потім у кишенях знайшла кусочки сушеного м’яса, стіки з цукром, сіль, плавлений сирок. Я розділила на місяць. Тобто декілька грамів кожного продукту», – розповідає Людмила DW.

Бездомна Людмила. Скриншот із відеосюжету DW

Волонтер Спільноти святого Егідія Олексій Хижняков вважає, що офіційні та неофіційні дані про кількість замерзлих насмерть відрізняються приблизно вдесятеро. Немає даних про кількість бездомних, яким ампутували кінцівки.

За статистикою Департаменту охорони здоров’я КМДА, з 14 до 21 січня було 42 виклики щодо переохолодження і відмороження. Волонтер руху «Молодь за мир» Євген Савватєєв, посилаючись на свої джерела, називав інші цифри – приблизно 200 людей за той самий період.

У найближчі кілька днів морози лише посиляться – 18-19 лютого вночі в Києві температура падатиме до -22 градусів. У Спільноті святого Егідія дають поради як допомогти бездомним пережити зиму: не виганяти з під’їздів і транспорту; розбудити людину, яка спить або відключилася, і за потреби викликати швидку; пригостити чаєм і їжею; можна запропонувати купити ліки, квиток на метро, теплі речі.

Нічліг для бездомних у Римі. Фото: facebook.com/olya.makar

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button