Що робити, якщо хостел у будинку заважає жити?

Дата публікації: 3.3.2021 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Владислав Власюк

партнер єПраво, керівник першої практики urban law

Все більше людей, подорожуючи, віддають перевагу хостелам, а не готелям. Однак хостели почали розміщувати в багатоквартирних будинках, не надто на це розрахованих, і не переймаючись відокремленням від «житлової» частини будинку. Таке розміщення може спричиняти проблеми для жителів інших квартир в такому багатоповерховому будинку. Насамперед, проблеми спричиняються тим, що в будинку постійно перебуває велика кількість сторонніх людей, які можуть палити, розпивати спиртні напої, смітити в під’їздах, порушувати норми, що стосуються допустимого рівня шуму та іншим чином заважати іншим мешканцям будинку. Давайте розберемось із юридичною стороною розміщення хостелів та правах власників житла у будинку. 

В 2019 році були прийняті нові Будівельні норми ДБН Â.2.2-15:2019  «Житлові будинки. Основні положення». Ці норми, зокрема, встановили заборону на розміщення хостелів та готелів в приміщеннях житлових будинків. Проте, нові будівельні норми поширюються лише на новобудови та на будівлі, які піддаються реконструкції чи капітальному ремонту.

Більшість хостелів наразі знаходяться саме в будинках, які не підпадають під категорії, на які поширюються нові будівельні норми. Щодо них, немає окремої норми закону, яка б встановлювала порядок розміщення хостелів в квартирі в багатоповерховому будинку. Проте, ми можемо звернутись до норм Конституції, Цивільного Кодексу та Житлового Кодексу Відповідно до ч.1 ст. 320 ЦК, власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків встановлених законом. Відповідно до ч.1 ст. 383 ЦК, власник квартири має право використовувати помешкання для власного проживання чи проживання інших осіб. Цією статтею передбачене лише одне обмеження стосовно використання квартир – забороняється використовувати квартири для промислового виробництва.  Частиною 2 цієї статті передбачається, що власник квартири може здійснювати ремонт і зміни в квартирі на свій власний розсуд за умови, що такі зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир та нежитлових приміщень та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку. Також, ч.5 ст. 41 КУ передбачено, що використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян. 

У відповідності до п.7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 року №572, власники квартири зобов`язані використовувати приміщення житлового будинку за призначенням. Відповідно до статті 7 Основ житлового законодавства Союзу РСР і союзних республік (Закон України від 24.06.1981 р. № 5150-X) громадяни зобов`язані дбайливо ставитися до будинку, в якому вони проживають, використовувати жиле приміщення відповідно до його призначення, додержувати правил користування жилими приміщеннями і правил соціалістичного співжиття, економно витрачати воду, газ, електричну і теплову енергію. В цій статті також знаходимо положення про те, що житлові будинки та приміщення не можуть використовуватися громадянами з метою особистої наживи, одержання нетрудових доходів та в інших корисливих цілях, а також на шкоду інтересам суспільства.

Відповідно до 5.31 ДСТУ 4527:2006 хостел (молодіжний готель) – це готель, у якому номери, розташовані зазвичай за коридорною або блочною системою, і має умови для самостійного готування їжі та санітарно-технічні зручності на поверсі або у блоці; може організовувати харчування у закладі ресторанного господарства. Звертаємось до положень ДБН, які стосуються саме готелів (ДБН В.2.2-20:2008 Будинки і споруди. Готелі). Відповідно до цих норм, наявність житлової та приймально-вестибюльної груп приміщень в готелі є обов`язковою. Склад додаткових приміщень, що підвищують комфорт готелю, не нормується і приймається згідно із завданням на проектування або за проєктом. Житлова частина будинків готелів (номерний фонд) повинна бути функціонально і планувально відокремленою.

Інша важлива норма в контексті розміщення в багатоповерхових будинках – готелі повинні бути планувально відокремлені, ізольовані та забезпечені самостійними входами і комунікаціями (вертикальними і горизонтальними). З цього можна зробити висновок, що якщо відсутні такі самостійні входи\виходи, а також окремі комунікації – розташування хостелу не відповідає будівельним нормам. Більш того, суди у найновішій практиці вказують на те, що терміни “готель” та “хостел” не можна ототожнити з термінами “квартира” та “нежитлове приміщення”. Хостел є молодіжним готелем і повинен забезпечуватися самостійним входом і комунікаціями. Враховуючи це, а також незручності, які приносяться жителям будинків, суди виносять рішення про незаконність розміщення хостелів в багатоквартирних будинках

Який алгоритм дій для жителів будинку, яких не влаштовує хостел в будинку? 

  1. Провести загальні збори жильців. Перший і найважливіший крок – це обговорити цю проблему з іншими жителями будинку, і, можливо, навіть спробувати врегулювати ситуацію з власником хостелу. Медіація завжди ліпша за протистояння. Хоча, стосовно останнього, практика показує, що власники хостелів навряд чи йтимуть назустріч жителям. Окрім цього, під час проведення зборів можна буде сформувати колективне звернення до місцевої адміністрації стосовно врегулювання діяльності хостелу в будинку. Завжди краще мати колективне звернення – більша вірогідність, що буде хоч якась реакція з боку органів місцевого самоврядування. 
  2. Звернутись до податкової служби з заявою про проведення перевірки законності ведення підприємницької діяльності власником хостелу (приміщення, де він розміщений). Цей крок необхідний для того, щоб перевірити чи офіційно працює хостел, чи ні. Завдяки такій перевірці, ДПС може встановити чи сплачуються податки власником хостелу і чи взагалі в нього наявні необхідні дозвільні документи для тимчасового розміщення людей. 
  3. Потрібно звернутись в Держслужбу з надзвичайних ситуацій з проханням перевірити дотримання правил пожежної безпеки власником хостелу. Якщо ДСНС встановить, що в хостелі відсутня належна система протипожежної безпеки, власника хостелу можуть притягнути до відповідальності, і звісно ж припинити діяльність такого хостелу. 
  4. Необхідно фіксувати кожне правопорушення (порушення прав на відпочинок, дрібне хуліганство, куріння, чи інше порушення прав власників інших квартир мешканцями хостелу) з викликом поліції з обов’язковим складанням протоколів про адміністративне правопорушення. Відповідно до ст. 150 КУпАП, за порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями передбачена відповідальність у вигляді попередження чи штрафу у розмірі від одного до трьох неоподаткованих мінімумів громадян. Це звісно не така велика сума, але протоколи про адміністративне правопорушення в майбутньому можуть стати доказом в суді проти власника хостелу.
  5. Звертатись в суд. Якщо попередні дії не принесуть бажаного результату, то єдине, що залишається – подати позов проти власника хостелу до суду про припинення дій щодо використання квартири не за призначенням. При цьому потрібно посилатись на ст. 13 ЦК (при здійсненні своїх прав та обов’язків особа зобов’язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб), ст. 15 ЦК (кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання), ст. 16 ЦК (припинення дії, яка порушує право), ст. 22/23 ЦК (відшкодування моральної та майнової шкоди у разі порушення прав особи), ч. 5 ст. 319 ЦК (власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян). 

Враховуючи судову практику, яка сформувалась з цього питання, в позові необхідно:

1) Надати докази стосовно порушення власником хостелу прав інших мешканців будинку;

2) Конкретизувати, які саме права та інтереси жителів будинку були порушені;

3) Обгрунтувати яким чином діяльність хостелу перешкоджає здійсненню прав користування та розпорядження майном власника будинку, і відповідно, чому потрібно усунути ці перешкоди. 

4) Важливо, щоб позивачами були або місцева адміністрація, або жителі\житель будинку, а не керуюча компанія з обслуговування житлового фонду. 

В жодному разі не закликаємо до боротьби з хостелами – іноді це чудовий формат для гостей міста та прийнятний для співмешканців будинку. Однак, іноді ситуація перетворюється у перманетний конфлікт – який може мати правове вирішення, #urbanlaw.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]