Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23586 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Дмитро Щебетюк, засновник ініціативи Доступно.UA, спробував проїхати на візку на станцію метро «Почайна», де днями завершили встановлювати нові турнікети.

Перша перешкода для маломоільної людини – важкі вхідні двері, друга – дуже похилий пандус у вигляді гранітних рейок. Дмитро навіть не ризикнув його випробувати та спускався сходами, тримаючись за поручень. Потрапити на платформу можна лише через крайній турнікет біля чергової станції – на прохання вона має відчинити «хвіртку».

«Для епічності ситуації, коли контролери станції бачать (батьків із дітьми у візочку або людину з інвалідністю) на горизонті, то вмикають серену, яка оповіщує усіх навколо про потенційно “небезпечний об’єкт”», – зазначає Щебетюк.

Так само незадоволені доступністю нових турнікетів батьки з дітьми. «Річ, яка мені не подобається, – те, що ти мусиш просити відкрити той вхід. Тобто ти фактично самостійно, без сторонньої допомоги не можешь туди зайти», – Олег Рівтін, засновник пабліку «Цар-пандус». Він також звертає увагу на важкі двері, а також на нефункціональні пандуси – дитячі візки мають різні конфігурації і далеко не всі мають таку відстань між колесами, щоб потрапити у рейки.

«Моя дитина нижча ніж 145 сантиметрів, і їй проходити через цей турнікет небезпечно. Тому він іде через вхід для пільгових категорій, а я йду через турінкет. Тобто ми завжди йдемо окремо. Щоб йому пройти через пільговий вхід, працівниця метрополітену повинна його відкрити, в той час у всіх цивілізованих європейських метро входи для маломобільних груп є автоматичними… Старе, іржаве, недоступне замінюють на нове, блискуче, але – недоступне», – розповідає Ольга Мирцало, засновниця ініціативи «Київ дружній до батьків і малюків».

Нові турнікети вже встановлено на станціях «Почайна», «Сирець», «Площа Льва Толстого», «Героїв Дніпра», «Харківська» та «Контрактова площа». Їх замовили торік у словенської компанії Riko за більш як 100 мільйонів гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button