Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23534 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Організатори пісенного конкурсу Євробачення не допустили запропоновану від Білорусі пісню «Я научу тебя» групи «Галасы ЗМеста» через її політичний підтекст.

Гурт кілька років тому утворили колишні учасники КВН із міста Барановичі. Вони не приховують своїх симпатій до режиму Олександра Лукашенка та висміюють білоруську опозицію та її лідерів. В одній з пісень завуальовано згадується український Майдан: «Всем, кто от Москвы стеной, Нуланд выдаст пончик!», а в іншій є жарти про «одностатеве кохання» та білорусів, які їдуть у ЄС «побатрачити» на зборах фруктів. Вокаліст і автор пісень «Галасы ЗМеста» Дмитро Бутаков зізнавався, що «досі не може спокійно пережити розпад Радянського Союзу» та не може прийняти Білорусь як окрему самостійну державу.

У приспіві російськомовної пісні «Я научу тебя», запропонованій на конкурс, є такі слова: «Я навчу тебе танцювати під дудочку. Я навчу тебе клювати на вудочку. Я навчу тебе ходити по струночці. Ти будеш усім задоволений, радітимеш усьому… Тобі ж буде краще самому».

Організатори Євробачення заявили, що така пісня «ставить під сумнів неполітичний характер конкурсу», й попросили обрати іншу – інакше Білорусь буде дискваліфікована.

DW зауважує, що невідомо, як у Білорусі проходив національний відбір – не було ані телевізійної, ані онлайн-трансляції. На YouTube-каналі «Євробачення» відео набрало 6 тисяч лайків і понад 40 тисяч дизлайків (зараз відео видалене).

«Це відкрите приниження та ізоляція білорусів, беручи до уваги все, що відбувається зараз у країні», –писали під відео коментатори.

При цьому «Галасы ЗМеста» – це ще м’якший варіант. Видання TUT.by з посиланням на свої джерела називало фаворитом національного відбору інших учасників – сімейний дует Aura. Учасники ансамблю були довіреними особами Лукашенка, а їхня остання пісня вихваляє бійців спецпідрозділу «Алмаз», що розганяв протести.

У минулому білоруському відборі на Євробачення переміг гурт VAL, але його відсторонили від участі через критику влади – у Белтелерадіокомпанії сказали, що в них «немає совісті».

Євробачення, скасоване у 2020 році через пандемію, відбудеться 18-22 травня в нідерландському Роттердамі.

У серпні 2020 року в Білорусі почалися багатотисячні акції проти офіційних підсумків президентських виборів, переможцем яких ЦВК вже вшосте поспіль оголошує Лукашенка.

За матеріалами: DW, BBC

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button