Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Ivana Cajina, unsplash.com

Комунальне підприємство «Київтранспарксервіс» не оголосило аукціон на два паркувальні майданчики, договори оренди на яких закінчилися. При цьому КП почало фактично ними володіти, використовуючи для прикриття договір на охоронні послуги. Про це написала в колонці для НВ ексдепутатка Київради, юристка Ольга Балицька. За її словами, цілком імовірно, що у Києві таких випадків значно більше.

Два роки тому Київрада перевела продаж прав на експлуатацію наземних парковок столиці на конкурсну основу, тобто продаж через систему Прозоро. Юристка зазначає, що реформа дуже не сподобалася деяким взаємопов’язаним компаніям та ФОПам, які отримували права на експлуатацію тих парковок без жодної конкуренції.

Продаж прав на паркувальні майданчики на Прозоро.Продажі мав наслідком значне збільшення ціни аукціону. Під час якого початкова ціна може зрости, наприклад, у п’ять разів, або навіть у дев’ять і усі ці гроші поповнять міський бюджет. Останнім часом кількість парковок, які потрапляють у систему Прозоро.Продажі, дивним чином знижується.

З’ясувалося, що Київтранспарксервіс знайшов спосіб не виставляти такі майданчики на Прозоро. Зокрема, коли у діючого орендаря закінчується дія договору на експлуатацію паркувальних місць, КП відмовляє у поновленні договору, але не оголошує аукціон на відповідний паркувальний майданчик. Замість проведення аукціону Київтранспарксервіс починає «охороняти» його і тим самим фактично ним володіє.

У січні 2021 року Київтранспарксервіс уклав із товариством «ВІП Охорона» договір на рік, відповідно до якого двоє охоронців мають цілодобово охороняти невизначені паркувальні майданчики, обрані за заявкою. Це означає, що будь-який із паркувальних майданчиків Київтранспарксервісу може раптово почати «охоронятися».

Така ситуація і сталася із паркувальним майданчиком біля парку Кіото та метро Чернігівська. З початку 2018 року по кінець грудня 2020-го цей майданчик перебував в оренді у підприємця. У листопаді 2020 року ФОП звернувся до Київтранспарксервісу із проханням поновити договір оренди, але той відмовив у зв’язку із істотними змінами до типового договору оренди. Після офіційного закінчення строку договору оренди жодних аукціонів на паркмайданчик на Кіото, не оголошувалось. Замість цього комунальне підприємство чомусь почало його «охороняти». Зараз паркувальний майданчик фактично працює, але кошти за паркування сплачуються «на руки» самим охоронцям, кажуть заявники із парку Кіото.

Схожа ситуація відбулася із паркувальним майданчиком на Бальзака, 55-а на 136 місць. Він перебував в оренді, договір мав закінчитися 31 грудня 2020 року. Орендар заявляє, що Київтранспарксервіс жодного разу не заявив вимогу про розірвання договору ні в усній, ні в письмовій формі, а в січні 2021 року на території паркувального майданчику з`явились представники Київтранспарксервісу та ТОВ «ВІП Охорона», які в усному порядку повідомили про закінчення дії договору та фізично заблокували орендарю доступ. Чи працює цей майданчик зараз – невідомо. На сьогодні жодних аукціонів на цей паркмайданчик Київтранспарксервіс так і не оголосив.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button