Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Архітектори Анн Лакатон з Франції і Жан-Філіп Вассаль з Марокко, які заснували архітектурне бюро Lacaton & Vassal в Парижі в 1987 році, стали лауреатами Прітцкерівської премії в 2021 році, повідомляється на офіційному сайті премії.

Бюро Lacaton & Vassal акцентує увагу на просторих приміщеннях і свободі використання завдяки економічним та екологічним матеріалам. На даний момент вони виконали понад 30 проєктів по всій Європі і Західній Африці, починаючи від приватних культурних і академічних установ до громадських просторів, соціального житла і міської забудови.

Фото: соціальне житло в Сен-Назері, Франція, 2011 рік

Свій перший спільний проєкт, солом’яну хатину з чагарникових гілок, вони побудували в Нігері. Головний принцип Лакатон та Вассаля – не руйнувати те, що може бути відновлено. Протягом усієї своєї кар’єри архітектори неодноразово відхиляли міські плани, якщо вони включали в себе необхідність зносити соціальне житло.

Фото: солом’яна хатина в Нігері

Вони були обрані лауреатами премії Прітцкера за їхні архітектурні роботи, які дали послідовний і значний внесок у людство та антропогенне навколишнє середовище. Більше того, Лакатон стала першою французькою жінкою-архітектором, яка коли-небудь вигравала архітектурну цю премію, пише Аrchdaily.

Фото: житлова та офісна будівля в Женеві, 2020 рік

У 2019 році дует отримав європейську премію Міса ван дер Рое за трансформацію будівлі в Бордо.

Фото: трансформація будівлі в Бордо

Всі фото: pritzkerprize.com

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button