Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 26302 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото з IKEA ScrapsBook

Канадський підрозділ IKEA випустив книгу рецептів страв із харчових відходів. Її мета – знизити кількість їжі, що викидається. Так, у Канаді викидають приблизно 2,2 мільйона тонн їжі. При цьому, згідно з дослідженнями, майже дві третини харчових відходів, що утворюються на кухні, можна спожити.

У книзі – 50 рецептів, розроблених десятьма шеф-кухарями. Ті пропонують не викидати зів’ялу зелень і засохлі шматочки сиру, а зробити з них песто та бешамель. Фрукти, що втратили вигляд, можна додати у смузі; овочеве лушпиння, як і курячі кістки, підходить для бульйонів; а зі шкірки банану вийдуть веганський бекон або чатні.

Креветки, засмажені між банановими шкірками. Фото з IKEA ScrapsBook

Кухарі дають поради, як використати неїстівні відходи:

  • яєчну шкаралупу можна перемолоти на кальцієвий порошок, який видалить вапняний наліт у ванній;
  • шкірку від огірків можна покласти у щілини, з яких лізуть мурахи;
  • шматочки засохлого хлібу використовують як спонж для миття посуду. Хлібець всотує жири та відшкрябує засохлу їжу.
  • фруктові шкірки виконають функцію освіжувача повітря, якщо просто проварити їх у каструлі;
  • шматочок лимону з сіллю чудово відчищає обробну дошку;
  • якщо ви користуєтеся оцтом замість покупних засобів для миття, в нього можна додати цитрусові шкірки – цитрусові олії розчиняють жири та мають антибактеріальні властивості;
  • кавову гущу використовують як природний скраб для обличчя і тіла.

У книзі є інструкція, як власноруч спорудити компостер на своєму подвір’ї. Також автори радять не викидати ті залишки овочів, які можна виростити заново, зокрема: капусту, верхівку моркви, стебло селери, фенхель, цибулю, зубки часника, лемонграс і салат. Все це можна занурити у воду або висадити у горщик на підвіконні.

Крім того, є й багато інших господарських порад: наприклад, невикористані шматки продуктів можна зберігати, загорнувши у папір для випікання. На ринку є також пропозиції багаторазових обгорток. Їжу в холодильнику радять зберігати у прозорих контейнерах – так ви відразу бачите, що у вас є в запасі, і що варто використати якнайшвидше. Щоб продукти зберігалися якнайдовше, вони потребують вологості та вентиляції. Фрукти й овочі можна підвісити в сітці на підвіконні, а морква довго буде пружною і свіжою в контейнері з трохи вологим піском.

The Scraps Book доступна для безкоштовного скачування у форматі PDF, а також на Apple Books та Google Play.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button