Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Христина Ярмоліна

Вранці 22 березня на станції «Палац Спорту» поліцейський київського метро за допомогою дефібрилятора врятував пасажира, в якого зупинилося серце. Про це повідомила Христина Ярмоліна, менеджерка проєкту ДонорUA AID.

Поліцейський, який працює в метро, використав дефібрилятор, реанімуючи 56-річного чоловіка.

Чоловіка доправили до кардіології Олександрівської клінічної лікарні. «Через 10 годин з моменту події пацієнт орієнтований в часі, просторі, власній особі, без проявів неврологічного дефіциту. Що це означає? Вчасно і правильно надана невідкладна допомога», – зауважує Ярмоліна.

«Це перше врятоване життя в київському метрополітені шляхом проведення успішної серцево-легеневої реанімації за допомогою автоматичного зовнішнього дефібрилятора», – зауважує хірург Олександр Данилюк.

Дефібрилятори у київському метро встановлювали за двома програмами. 52 комплекти закупив Київський міський центр громадського здоров’я, але їх розмістили у касах у вестибюлях станцій. За другою програмою – проєктом «РеаніМетро», який переміг на Громадському бюджеті, – дефібрилятори мають розмістити на платформах.

Київський метрополітен досі не реалізував проєкт «РеаніМетро», відхиливши дефібрилятори переможця тендеру через відсутність сертифікату. Водночас під тиском громадськості на 19 станціях дефібрилятори, закуплені міським центром громадського здоров’я, перенесли на платформи – зокрема станції «Палац спорту», де пристрій врятував перше життя.

Нагадаємо, що метрополітену також пропонують закріпити обов’язок працівників надавати першу допомогу. Транспортна комісія Київради підтримала відповідний проєкт рішення, але перед узгодженням у документ внесли правку, яка змінює термін «домедична допомога», який використовується у законодавстві, на термін «невідкладна допомога».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button