Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

На вулиці Драгоманова на Позняках зводитимуть житло нового формату з невеликою висотністю, продуманою панорамою з вікон та лаконічними сучасними фасадами – будинок 31Z. Його презентувала промислово-будівельна група «Ковальська».

Ключова концепція 31Z – це «інший кут зору на життєвий простір». Більше про неї та особливості будинку розповідають Ольга Пилипенко, заступник генерального директора ПБГ «Ковальська» та Рустам Горпенюк, архітектор бюро 2Storm.

Новий формат

Ольга Пилипенко
заступник генерального директора ПБГ «Ковальська»

«Уважно вивчивши наявну пропозицію комплексів на Позняках, ми зрозуміли, що його мешканці потребують нового формату житла, в якому буде більше затишку та особистого простору. Адже типова забудова цього району – це стандартні багатоповерхівки з набором базових рішень. Зазвичай, вони особливо не відрізняються одна від одної ані концепцією, ані архітектурою».

Завданням для архітекторів стало створити проєкт, що гармонійно інтегрується у контекст локації та водночас помітно контрастувати на фоні теперішньої забудови. 

«Спершу ми ознайомилися з ділянкою й визначили для себе її сильні та слабкі сторони. Справжнім викликом для нас стала її попередня історія, – згадує Рустам Горпенюк. – Тут був закладений фундамент під адміністративну будівлю, який погано співвідносився з майбутніми планами. Також був розроблений проєкт житлового будинку, який ми досить легко розкритикували. Зокрема за те, що більшість вікон виходили впритул на вікна сусідів».

За новим проектом, будинок 31Z складається з двох секцій, що поєднані стилобатною частиною. Врахувавши особливості території навколо та складну історію ділянки, від висотної «свічки» тут вирішили відмовитися: секції матимуть висоту в 9 та 16 поверхів. А бажання забезпечити мальовничі види з вікон лягло в основу архітектурної концепції будинку.

Повернуті фасади

«Щоб реалізувати задум, архітектори розділили дві частини будинку на ще менші об’єми. В результаті вийшло розвернути кожну секцію під детально прорахованим кутом. Ми шукали різні схеми, які були б прийнятні і для замовника, і для жителів сусідніх будинків», – розповідає Рустам Горпенюк.

Вертикальна сегментація фасадів дозволила структурно наблизитися до навколишньої забудови. А завдяки повороту секцій вдалося не лише забезпечити гарні краєвиди чи не з кожної квартири в будинку, але й охопити більше зеленої зони та отримати різноманітний огляд: одні вікна можуть бути спрямовані на парк, інші – на озеро.  

Кирило Чуйко,
архітектор, урбаніст

«Різна поверховість та форма будинку з повернутими секціями створює цікавий силует, робить будинок стрункішим та не надто масивним, на відміну від навколишньої забудови. Таке рішення також дозволяє краще освітлювати двір будинку.

Вищі секції тут зсунуті вглиб, що дає можливість більшій кількості квартир отримати гарну панораму на водойму та покращити силует набережної. Мені також сподобалось рішення з широкими балконами – там передбачено захист від сонця і буде приємно знаходитися влітку.

Архітектура будинку строга та стримана, він виглядає сучасно та респектабельно. Звісно, має значення якість будівництва, оскільки прості форми вимагають першокласних фасадних робіт». 

Ще однією перевагою такого рішення стало зменшення шуму. «Найбільшою проблемою є звук, який надходить перпендикулярно до будинку. Розвернувши фасади під кутом до проспекту Бажана, ми збільшили відстань, яку він проходить від дороги до вікон. Це дозволить зменшити шумовий тиск», – пояснює Рустам Горпенюк.

В кожному з шести об’ємів визначили акцентні сторони, які підкреслили панорамними вікнами та скляними балконами. Саме ці площини стали основою візуального вигляду будівлі. «На другорядних фасадах вікна відносно менші, це й дозволило нам передбачити на них місце для кондиціонерів, не порушуючи візуальну гармонію», – зазначає архітектор.

Для фасаду архітектори вирішили використати нейтральні кольори та текстури. Біло-сіре тинькування будинку не виділятиметься із загальної гами забудови вздовж проспекту Бажана. А декоративною деталлю стануть підвіконні елементи з композитних матеріалів.

Різнопланові квартири

У будинку заплановано 134 апартаменти та квартири площею від 44 до 163 кв м. У кожній, незалежно від розміру, архітектори передбачили панорамне вікно з краєвидом на зелену зону та навколишній район. Великі вікна розмістили у вітальнях, оскільки саме тут жителі проводять значну частину часу разом. 

Ще один обов’язковий елемент кожної квартири у 31Z – це відкритий балкон. «Однією з основних вимог до архітекторів було спроєктувати будинок таким чином, щоб балкони неможливо було засклити, – зазначає Ольга Пилипенко. – Відкритий балкон забезпечує високу світлопроникність у помешкання та й безальтернативно стає місцем для відпочинку».

Рустам Горпенюк додає, що такий балкон – це можливість приєднатися до міського життя. «Тут проходить досить активний променад, а коли на першому поверсі відкриють кафе, простір стане ще жвавішим. Тож вийшовши на балкон випити кави чи чаю, жителі можуть долучитися до нього».

У 31Z запроєктували декілька унікальних планувань. Частина квартири на першому жилому поверсі замість балкона мають просторі тераси, що виходять на дах стилобатної частини. Від простору загального користування їх відділятиме зелена зона.

Рустам Горпенюк
архітектор бюро 2Storm

«А на останніх поверхах будинку запланували дворівневі квартири та варіанти з піднятою стелею. Ми “відпустили” висоту останнього поверху, щоб сформувати унікальну пропозицію в цій локації. Завдяки цьому вітальні квартир отримали панорамне скління висотою в 4,5 метри. А секції будинків – похилі дахи, що доповнюють візуальний вигляд комплексу».

Територія та інфраструктура 

Однією з переваг локації була вже розвинута інфраструктура району довкола. Тут є торговельні центри й великі маркети, навчальні та медичні заклади, ресторани, фітнес-клуби та зупинки громадського транспорту у пішій доступності. Крім того, зовсім поруч – парк «Позняки» та зелена зона навколо озера з нещодавно оновленим фітнес-парком.

«Таких ділянок на лівому березі досить мало: біля озера, з метро та зі сформованою спільнотою району», – зазначає Рустам Горпенюк.

Додаткову інфраструктуру передбачили й у самому будинку: комерційні приміщення розмістили у стилобаній частині. Тут працюватимуть магазини, фітнес-центр та музична студія, а з боку активного пішохідного променаду біля озера – кафе з літніми майданчиками. 

«Ми збудуємо цей проєкт для людей, які крім комфорту та якості, цінують естетику житлового простору. При цьому, в поняття житлового простору ми вкладаємо не лише межі власного помешкання, а всю навколишню екосистему будинку: те, що люди бачать за вікном, в якому подвір’ї проводять час, через яку вхідну групу потрапляють до додму, – зазначає Ольга Пилипенко.

Проєкт лобі розробляло архітектурне бюро YORK architects

Вхід до будинку організований через просторе лобі у стилобатній частині. Воно об’єднує обидві секції. Тут розмістять лаунж-зону, консьєрж-сервіс, кімнату для дитячих візочків та лапомийка для домашніх тварин.

Житловий будинок матиме власний підземний паркінг на 43 місця та ще 20-25 паркувальних місць на території. А на даху стилобатної частини для мешканців 31Z створять спільний простір з власним зеленим садом для відпочинку, дитячим майданчиком та спортивною зоною.

Продажі у житловому будинку 31Z вже стартували. Докладну інформацію можна отримати у центральному офісі продажів нерухомості ПБГ «Ковальська» у Києві за адресою: вул. Панаса Мирного, 4 або телефоном: (044) 393 02 20

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button