Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23600 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Drew Taylor, Unsplash

Сьомого квітня Кабінет міністрів дозволив використовувати в медичних цілях три препарати, що містять синтетичні канабіноїди та екстракт канабісу, а саме: дронабінол, набілон та набіксімолс. Документ також знімає державний контроль над ізолятами канабідіолу.

Низка ЗМІ повідомили, що в Україні нібито «легалізовано медичний канабіс», а голова комітету Верховної Ради з питань фінансів і податків Данило Гетманцев заявив, що «питання легалізації канабісу в медичних цілях вирішено».

«Більше немає підстав для фоток дітей, що страждають від болю і вимагають миттєвої легалізації наркотиків. Правда, питання вирішено не так, як хотіли ділки, що мріють про плантації марихуани», – стверджує Гетманцев.

Дронабінол і набілон – це синтетичні канабіноїди, які імітують дію ТГК. Їх використовують, зокрема, для блокування симтомів нудоти під час хіміотерапії. Набіксімолс – екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та КБД, це спрей, призначений для зняття спазмів м’язів при розсіяному склерозі. Ізолят канабіноіду використовують для лікування деяких різновидів епілепсії.

Дмитро Ісаєв, нейрофізіолог, кандидат біологічних наук, назвав новини про легалізацію канабісу «грою пройдисвітів», адже особливих змін в українській наркополітиці не відбулося, згадані препарати недоступні для загалу, а крім того дронабінол вже давно легальний в Україні, тобто «Кабмін дозволив лікуватись дронабінолом вдруге».

«Навіть якби рецепти і виписували, то, наприклад, синтетичний дозволений урядом канабіноїд набілон коштує 2000 доларів за 50 капсул по 1 мг. А зняти біль дронабінолом вийде 500-600 доларів на місяць. Це ціни у США, у нас множити треба на три, а то й більше. Можемо тільки радіти, що багаті українці та гості нашої країни в перспективі можуть дозволити собі лікуватись такими препаратами», – пояснює він.

Тарас Ратушний, організатор Маршу свободи, зауважує, що вже давно легальний дронабінол (або ж марінол) «юридично міг застосовуватись, лікар його мав право виписати, а фармацевтичні компанії імпортувати і продавати за рецептом. Але фактично ніякого дронабінолу в українських аптеках ніколи не було. Бо його ніхто в Україну не завозив, аж навіть і в державній реєстрації сенсу не вбачав».

У коментарі Суспільному він наголошує, що препарати, якщо лишити за дужками високу ціну, покривають потреби лише вузької категорії пацієнтів. Крім того Ратушний вбачає у постанові юридичний казус: один із препаратів містить ТГК рослинного походження, але сам ТГК не входить до переліку дозволених речовин, що робить використання цього препарату неможливим.

На думку Ратушного, урядова постанова є свідомим блокуванням альтернативного проєкту, який розробило Міністерство у справах ветеранів.

  • Дві головних діючих речовини канабісу – це тетрагідроканабінол (ТГК), який має стимулюючу дію та відповідає за психоактивний ефект, і канабідіол (КБД), який має заспокійливу дію. У різних препаратах на основі канабісу, та й власне у різних сортах марихуани вміст ТГК і КБД може суттєво варіюватися. Однак, як зауважує Ісаєв, медичний канабіс відрізняється від рекреаційного тим, що перший прописує лікар.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button