Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: oceanplaza.com.ua    

У Києві проходить конкурс ляльок «Барбі», яких лялькові майстри перетворили на визначних жінок українського походження – від акторок і співачок до науковиць і мандрівниць.

Віра Холодна та Квітка Цісик. Фото: antoshka.ua

Ляльок проєкту «Barbie: Пані України» мали виставляти у магазині «Антошка» у ТРЦ Ocean Plaza до 18 квітня, але зараз її не можна відвідати через карантин. Організатори вірішили продовжити її після завершення локдауну.

Либідь і княгиня Євпраксія, онука Володимира Мономаха. Фото: antoshka.ua

Водночас ляльок можна роздивитися на сайті магазину, де також пропонують проголосувати за один-три образи, які найбільше сподобалися. Автори-переможці отримають грошові нагороди.

Ольга Кобилянська та Леся Українка. Фото: antoshka.ua

На виставку потрапили 36 ляльок Барбі. Серед них є більш відомі загалу – княгині доби Київської Русі, Роксолана, Марія Заньковецька, Ольга Кобилянська, Леся Українка, Марко Вовчок, Марія Приймаченко, Катерина Білокур, Соломія Крушельницька, Віра Холодна, Квітка Цісик, Соня Делоне.

Соня Делоне та Марія Приймаченко. Фото: antoshka.ua

Є й дещо менш відомі, але не менш цікаві постаті, такі як

  • художниця ХІХ століття Марія Башкірцева, яка жила в Парижі й померла у віці лише 25 років;
  • перша жінка-капітан на Чорному морі Берта Раппопорт;
  • астрономиня Олена Казимирчак-Полонська;
  • історикиня Наталія Полонська-Василенко, головну працю якої – двотомну «Історію України» добре знають студенти гуманітарних факультетів;
  • педагогиня Софія Русова, одна з піонерок українського фемінізму;
  • Софія Окуневська-Морачевська, перша жінка-лікарка в Австро-Угорщині;
  • перша українська тревел-блогерка Софія Яблонська-Уден;
  • голівудська кінозірка Анна Стен.

Жінка-капітан на Берта Раппопорт і астрономиня Олена Казимирчак-Полонська. Фото: antoshka.ua

До українок за походженням віднесли поетесу Анну Ахматову, яка народилася в Одесі, та російську художницю Зінаїду Серебрякову, яка до двох років жила в родинному маєтку в селі, яке зараз розташоване на території України, поряд із російським кордоном.

Наталія Полонська-Василенко та Анна Ахматова. Фото: antoshka.ua

Лялькарі також створили Барбі в образі шевченківської Катерини, трипільської жриці та легендарної княжни Либідь.

Серед сучасних постатей – волонтерка АТО Яна Зінкевич та співачки Руслана, Гайтана, Alyona Alyona, а також учасниця гурту The Hardkiss Юлія Саніна. Крім того, є декілька корпоративних Барбі в образах українських підприємиць.

Alyona Alyona та Яна Зінкевич. Фото: antoshka.ua

Типові моделі Барбі другої половини ХХ століття були худорлявими манекенницями зі світлою шкірою та золотим волоссям. Зараз Mattel випускає ляльки з сімома різними відтінками шкіри, різними типами волосся, моделі з пишними формами тощо. У 2019 році виробник презентував ляльок на інвалідному візку та з протезом ноги.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button