Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23273 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: CardMapr.nl / Unsplash

Міністерство юстиції дозволило банкам автоматично арештовувати і списувати кошти з рахунків боржників – не лише за борги за аліментами, а й будь-які інші. Відповідний наказ було підписано 23 березня.

«Якщо ви боржник – для вас оновлена модель автоматизованого арешту коштів не надто добра новина, адже відтепер набагато більше шансів, що виконавець знайде кошти на ваших рахунках та арештує необхідну суму. Якщо ж винні не ви, а вам – для вас це однозначно добра новина, адже ви зможете швидше втілити рішення суду та стягнути кошти з боржника», – пояснюють у Мін’юсті.

Раніше наявність боргу потрібно було довести у суді, потім звернутися до державного або приватного виконавця. Той, своєю чергою, звертається до 73 банків, які діють наразі в Україні, щоб дізнатися, де у боржника відкрито рахунки і чи є на них кошти. Ця комунікація відбувається поштою. Зараз її переводять в електронний вигляд, використавши Автоматизовану систему виконавчого провадження.

У лютому уряд вніс зміни до Правил розкриття банківської таємниці. Відтепер банки зобов’язані повідомиляти реквізити рахунків боржника та суму коштів на них.

Графіка: Міністерство юстиції України

У міністерстві зазначають: примусове списання коштів, як і раніше, відбувається на підставі рішення суду або іншого органу, визначеного Законом «Про виконавче провадження».

Систему планують остаточно впровадити протягом трьох місяців і запустити шостого липня.

Для того, щоб в автоматизованому режимі здійснювати не лише арешт, а й списання коштів, важливо, до системи мають підключитися усі банківські установи. Поки що до неї підключено сім банків, 44 – підключені в тестовому режимі, ще 11 банків – на стадії консультацій. Тобто, найближчим часом модель підтримуватимуть 6️2️ банки із 73, які мають банківську ліцензію в Україні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button