Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23529 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Міністерство охорони здоров’я

Міністерство охорони здоров’я скасовує можливість щепити охочих залишковими дозами вакцини проти коронавірусу. Про це заявив 16 квітня міністр охорони здоров’я Максим Степанов у програмі «Свобода слова Савіка Шустера».

«Я щойно підписав наказ, ми внесли зміни. Ми прибрали всіх публічних осіб щодо залишкових доз. Тепер не буде цих надлишкових доз, якими можуть вакцинуватися, зокрема, публічні особи. Виключно люди, які підпадають під перший або другий етап вакцинації», — сказав Степанов.

За його словами, це пов’язано з чутками, що деякі люди хочуть зробити щеплення саме американською вакциною Pfizer, перша партія якої прибула 16 квітня.

Практику вакцинування політиків, чиновників і знаменитостей запровадили з середини березня через те, що вакцину AstraZeneca (Covishield) постачають у флаконах на 10 доз, які можна зберігати протягом шести годин. Далі невикористані дози утилізуються.

Водночас окрім публічних осіб такими залишковими дозами могли вакцинуватися й непублічні люди – через сімейного лікаря. Вони реєструвалися через портал Дія, і коли за місцем реєстрації проводили вакцинацію, зареєстрованих запрошували щепитися залишковими дозами, якщо такі лишалися.

Степанов повідомив, що зараз в Україні бракує вакцин проти COVID-19. Згідно з укладеними контрактами та оплаченими партіями, зараз мало б надійти 3,9 мільйона доз, але надійшло лише 715 тисяч. Зокрема, Pfizer мали отримати 15 лютого, натомість отримали 16 квітня.

Зокрема, це відбувається тому, що Індія та Китай заборонили експорт вакцин, попри підписані контракти з Україною. Ніякі санкції на виробників, за словами міністра, не діють. Ті пропонують просто повернути кошти і запевняють, що не мають проблем зі збутом вакцин – їх просто не існує.

Вакцинаційна кампанія в Україна почалася 24 лютого. З того часу станом на 16 квітня зроблено 445 864 щеплень. Завершили вакцинацію – тобто отримали обидві дози – п’ятеро осіб, з них двоє щепилися за кордоном.

З початку вакцинації використовували вакцину AstraZeneca (Covishield). 13 квітня почалося щеплення вакциною CoronaVac китайського виробництва. Наразі отримали 215 тисяч доз, а загалом законтрактували 1,9 мільйона доз. 16 квітня прибули 117 тисяч доз американської вакцини Pfizer/BioNTech, яку Україна отримує безплатно в межах механізму COVAX.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button