Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Joseph Peoples/Purdue University

Американські вчені винайшли «найбілішу» фарбу, яка відбиває сонячне світло і є технологією пасивного охолодження. Нею пропонують фарбувати дахи будинків і таким чином охолоджувати міське повітря. Результати дослідження опублікували в журналі ACS, повідомляє The Guardian.

Акрилова фарба відбиває 98% сонячних променів на таку висоту, що тепло не всотується в атмосферу, а натомість прямує «прямо в глибокий космос». Тести показали, що пофарбована нею поверхня стає на 4,5 градуса за Цельсієм прохолодніша за температуру середовища, навіть під прямими сонячними променями.

Фото: Twitter @nycCoolRoofs

Від звичайних білих фарб ця відрізняється пігментом (сульфатом барію замість оксиду титану), вищою концентрацією пігменту (60%) та більшою варіативністю розміру частинок пігменту. Запевняють, що очі вона не сліпить і виглядає як дещо біліша за сніг. Слід зауважити, що дослідники поки не тестували стійкість фарби протягом довгого проміжку часу.

Нову білу фарбу планують випустити на ринок протягом одного-двох років. Винахідники вважають, що її вартість буде приблизно такою ж, як і у звичайних фарб на ринку.

Фото: Joseph Peoples/Purdue University

Практика фарбування дахів будинків білою фарбою для охолодження поверхні існує вже зараз, але сучасні фарби не так добре відбивають світло й, крім того, абсорбують ультрафіолетове випромінювання. Якщо винахід виявиться ефективним, це також зменшуватиме потребу в кондиціонерах, а відповідно й знижуватиме викиди від них. Винахідники запевняють, що покриття фарбою 93 квадратних метрів даху забезпечить охолодження, еквівалентне 10 кВт, які споживає кондиціонер.

Вчений з Університету Шеффілда Ендрю Парнел, який досліджує екологічні покриття, зауважує, що для масового виробництва такої фарби знадобиться чимало сульфату барію, видобуток якого теж має свій вуглецевий слід. Це значить, що слід порахувати, наскільки користь від охолодження даху переважить шкоду від виробництва. Також він наголошує, що зелені дахи можуть на практиці виявитися більш сталою альтернативою.

А як щодо фарбування вулиць?

Ще у 1990-х вчені порахували, що якби всі вулиці та дахи у середмісті Лос-Анджелеса мали вище альбедо – до 25-35%, то температура повітря знизилася б на три градуси.

Тож останніми роками у низці міст почали експериментувати ще й з білим покриттям доріг. Так, з 2015 року в Лос-Анджелесі вулиці почали покривати спеціальною білою асфальтовою сумішшю CoolSeal, яка мала знижувати температуру повітря, відбиваючи сонячне світло. Спершу такі експерименти викликали скепсис саме через відшарування фарби з часом і можливе засліплення учасників руху. Та, як виявилося, білі вулиці неефективні й з інших причин, про що писало видання CityLab.

Фото: Los Angeles Bureau of Street Services

Так, дослідники виявили, що на такій «прохолодній» вулиці людина відчувала, що температура повітря аж на сім градусів вища, ніж на звичайній вулиці. Річ у тому, що посадовці в Лос-Анджелесі вимірювали температуру самої білої поверхні, не звертаючи увагу на температуру над вулицею та загальний комфорт людей, які нею користувалися.

Зазвичай асфальт вбирає тепло і протягом дня віддає його в повітря. У випадку вулиці, пофарбованої білою фарбою, поверхня відбиває світло на інші об’єкти й, зокрема, на пішоходів.

Замість білої фарби місто могло б зменшувати кількість асфальту та висаджувати більше дерев, які дають затінок. Утім, лос-анджелеські посадовці нарікають, що саджанцям потрібно багато часу й догляду, щоб виростити велику крону, а дорослі дерева коштують багато. Дерева потребують регулярного поливу, що стає проблемою в засушливій місцевості.

Експерти пропонують використовувати білі поверхні там, де зазвичай мало пішоходів, наприклад, на паркінгах, а також зосередитися на фарбування дахів – хоча пофарбований дах не так добре видно виборцям, як білу дорогу.

White Wolf Hotel у Португалії, спроєктований AND-RÉ. Фото: João Soares

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button