Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Dmytro Aranchii Architects – це архітектурна майстерня, заснована Дмитром Аранчієм у 2008 році. Майстерня надає перевагу методам обчислювального і параметричного проєктування та використовує алгоритми комп’ютерного програмування у своїх роботах.

Серед реалізованих проєктів Dmytro Aranchii Architects – переосмислений Центр сучасного мистецтва М17 та спільні простори у бізнес-парку «Європасаж» у Києві.

Фото: Ірина Бєлих

Зараз команда працює над новим проєктом – виставковим простором, що виконуватиме бізнес функцію та водночас буде приємним для відвідування й органічно інтегрується у природне середовище. Перед ними стояло завдання створити для проєкта архітектурну частину та візуалізації.

У ході роботи архітектор випробовував можливості ноутбука для професіоналів ConceptD 7. Дмитро Аранчій вперше показує, яким буде цей простір, та розповідає більше про архітектурні рішення, що сформували цей проєкт. А також ділиться враженнями від роботи на новій техніці від Acer.

Маркетплейс сучасних рішень

Простір займатиме ділянку площею 1,5 га. На території встановлять інноваційні рішення, що відповідають сучасним визначеним трендам у сфері приватного будівництва. План комплексу дозволить гуляти між ними, знайомлячись з готовими рішеннями від різних компаній. 

Замовником на території заплановані виставкові офіси та будівля для адміністрації, спроєктовані майстернею Дмитра Аранчія. Вони матимуть каркас з дерева /  металу, зелені дахи та велику кількість спеціального скління. «Ми використали багато світлопрозорих конструкцій для стирання межі між внутрішнім простором та природою й для забезпечення природного освітлення в будівлях парку», – зазначає архітектор.

Крім того, на території команда замовника планує створити подієвий майданчик. «Цей проєкт ціннісно пропагує сталий розвиток, цифрові рішення та сучасні технології в цьому напрямку», – розповідає Дмитро Аранчій. Передбачається, що на території регулярно проходитимуть лекторії та інші заходи для популяризації ідей сталого розвитку та енергозбереження.

Інтеграція з природою

Умовою замовника було забезпечити непорушність природного ландшафту і збереження всіх дерев. Це повністю відповідало баченню архітекторів,  тому будівлю адміністрації та виставкові площі вирішили інтегрувати в рельєф. 

«У нас був проєкт “Дніпровські кручі” з ековіллами, вкопаними в рельєф, який не був реалізований. Але він чи не найбільше з нашого портфоліо сподобався замовнику, – згадує Аранчій. – Тому цей проєкт став його продовженням. Для нас важливо, що основні будівлі вдалося поєднати з природою, не поступаючись при цьому засадами сучасного формотворення, яке базується на функції».

Будівлі тут не вкопані в землю, а добудовані до пагорбів таким чином, що підвищення природного рельєфу поступово переходить у зелений дах. Крім того, команда замовника за пропозицією Dmytro Aranchii Architects відмовилася від капітальних фундаментів, обравши натомість геопалі. 

Геопалі використали також для того, щоб підняти частину доріжок: це дозволяє зменшити вплив на екосистему. Для мощення тут обрали дерево та камінь. «Зараз на території є залишки старого асфальту, але ми хочемо їх прибрати, щоб створити відчуття повністю пішохідної зони», – зазначає Дмитро.

Не лише комерція

Хоча в цьому проєкті передбачено чимало завдань бізнесу, частиною технічного завдання для архітекторів було створити чималу зону громадського простору, підкреслює Аранчій. «Ми розробляли територію з думкою про те, що по ній має бути приємно гуляти, можливо навіть їздити на велосипеді. Бізнес складова тут є, але вона не нав’язлива, а радше поважає природу», – розповідає архітектор. На території комплексу креативним завданням було передбачено кав’ярню, громадські вбиральні та чималий дитячий майданчик.

Ще однією некомерційною частиною парку стане оглядова вежа з невеликим мотузковим парком та будиночком на дереві. «Це цікава, красива ділянка з великою кількістю дерев: старих дубів, височенних туй, нам дуже хочеться її зберегти та зробити доступною до огляду» – прохання замовника. Нам, архітекторам, хотілося дати можливість відвідувачам повністю її побачити, тому ми розмістили оглядову вежу в найвищій точці локації. Вона матиме ще одну функцію проекту замовника: на вежі планують розмістити технологічну систему, куди закачуватимуть дощову воду, зібрану з дахів будівель для подальшого використання. 

Дмитро Аранчій зазначає, що під час роботи над проєктом вдалося збалансувати акцент замовника на інноваційній й бізнесовій складових комплексу та вміння й талант архітекторів створити спільно комфортний для відвідувачів простір. «Може бути win-win ситуація: якщо люди не відчуватимуть, що повинні обов’язково щось купити або йти звідси, якщо локація буде зручною і приємною, їм захочеться сюди повертатися. Це працюватиме на користь популяризації сучасних сталих рішень, – вважає Дмитро.

Двір та дах

Серед нещодавно реалізованих проєктів Dmytro Aranchii Architects – простори у БП «Європасаж». Архітектори спроєктували для київського бізнес-парку два холи – «Міжспівіснування» та «Чорне Співіснування», терасу на даху «Дах співіснування» та внутрішній дворик «Гай співіснування».

Основним завданням було створити у дворі місце для відпочинку резидентів і гостей бізнес-парку. «Це видовжений простір, у якому ми вирішили показати основні транзити смугами, що виконані мощенням, – розповідає Аранчій. Подібна концепція раніше вже була реалізована в одному з холів БП. – Ці лінії ніби обтікають острівки зелені з бетонними лавами та окреслюють шляхи, якими люди їх обходитимуть».

На розмір та відстань між острівками великою мірою вплинуло окреме побажання замовника: простору мало залишатися достатньо, щоб у дворі можна було використовувати снігоприбиральну техніку. Крім стаціонарних островів, тут розмістили крісла-дзиги, а також дві лави на рейках, що сприяють розмаїтості сценаріїв: їх можна поставити поруч для великої компанії або навпаки максимально розсунути, щоб побути наодинці.

Для озеленення використали дерева та кущі, зокрема, ліквідамбар, який жовкне п’ятьма різними кольорами, та червоний дуб. Влітку вони можуть забезпечити затінок, а восени ці дерева прикрашають простір своїми барвами.

У дворі бізнес-центру створили невелику зону з покриттям з гумової крихти. «Вона виготовлена з переробленої підошви кросівок Nike. Крім того, що це добре з точки зору повторного використання, такий матеріал виявився на 20% дешевше, ніж з первинної сировини», – зазначає архітектор. Планувалося, що у цій зоні організують вуличний кінотеатр, глядачі якого зможуть сидіти на такому покритті.

Окремо можна згадати і простір на даху з видом на річку Либідь, розроблений для одного з офісів бізнес-центру. Основним елементом тераси стала лава з вологостійкої української акації. Вона ніби створює штучний рельєф: два різних рівні лави перетікають один в одного, опускаючись до рівня підлоги на обох кінцях.

«Ми проєктували цю лаву з урахуванням карти потрапляння сонячної радіації та розташували її так, щоб мінімізувати перегрів. А для частини, на яку все ж потрапляє найбільше сонця, зробили також навіс», – розповідає Аранчій.

Під час роботи над проєктами архітектор мав можливість протестувати ноутбук ConceptD 7 від Acer. Які враження залишилися від роботи з новою технікою?

Потужне «залізо» 

«Можливо, для когось архітектура – це виключно творча професія, але мені цікаві й технічні деталі, – розповідає Дмитро Аранчій. – Наш процес проєктування сильно пов’язаний з програмним забезпеченням, його вибором та правильним використанням. Тому мені завжди дуже цікаво, як “залізо” впливає на софт».

Серед основних характеристик, на які радить звертати увагу архітектор, – процесор та оперативна пам’ять. Потужність Acer ConceptD 7 забезпечує восьмиядерний, шістнадцятипотоковий процесор Intel® Core™ 10-го покоління з максимальною тактовою частотою 5,1 ГГц. У ноутбука також велика кількість (до 32ГБ DDR4) оперативної пам’яті та надшвидке сховище даних (2TB PCIe NVMe SSD у RAID 0). 

«Оперативної пам’яті ніколи не буває багато. Вона впливає на те, як багато програм можна відкрити одночасно. А також на взаємодію з важкими тривимірними моделями, яка є тим швидшою, чим більше даних потрапляє до ОЗП, – зазначає Аранчій. – Важливо, що у цьому ноутбуці не лише швидкі SSD накопичувачі, вони також поєднані в RAID 0, тобто мають спільний логічний том і працюють вдвічі швидше, при й без того високій швидкодії».

Можливості для візуалізації

Не менш важливою для роботи архітектора є відеокарта. «Швидка відеокарта дозволяє робити маніпуляції в реальному часі навіть з великими 3D моделями. Повільна ж може перетворити робоче завдання на справжній біль: моделі будуть ледь крутитися, навіть якщо вимкнути всі шари», – ділиться Дмитро. 

У ноутбуці Acer ConceptD 7 встановлена  відеокарта NVIDIA® GeForce® RTX 2080 SUPER™ Max-Q. Вона не лише допомагає в роботі з великими деталізованими моделями, але й дозволяє швидко рендерити як статичні зображення, так і анімацію. Що важливо, адже сьогодні все більше двигунів візуалізації працюють саме на відеокартах.

«Для частини програм, з якими ми працюємо, різниця у продуктивності між цією відеокартою та попередньою топовою – GTX 1080 Ti – не дуже значна, близько 10%, – зазначає архітектор. – Однак тут використана технологія RTX, яка допомагає новим алгоритмам візуалізації. Якщо ми працюємо з ігровим рушієм Unreal Engine з real-time ray tracing – процеси йдуть в рази швидше, різниця стає дуже суттєвою.»

Одним з важливих компонентів потужних ноутбуків є досконала система охолодження. Три високоефективні вентилятори утворюють унікальний аеродинамічний «повітряний вихор», який зменшує рівень шуму до 40 дБА і гарантує, що всі компоненти всередині пристрою не нагріватимуться навіть за сильного навантаження.

Лаконічний дизайн

«Мені сподобалась не лише швидкість роботи, але й дизайн цього ноутбука. Я б назвав його мінімалістично-агресивним. Агресивності додають саме зрізані кутики та стрімкі лінії вигинів геометрії, але це не напружує, а навпаки забезпечує певний шарм, оскільки є нюансним на тлі всеоб’єднуючого білого кольору – розповідає Аранчій. – Крім того, завдяки покриттю лептоп приємний на дотик».

Acer ConceptD 7 має корпус з магнію та алюмінію (MgAl) що на 20% легший і майже вдвічі міцніший за тієї самої товщини, а зовні в нього керамічна поверхня білого кольору зі стійким до утворення плям матовим покриттям, яке не жовтіє і захищає корпус від пилу, кави чи маркерів. Ноутбук обладнано всіма необхідними в роботі портами, зокрема HDMI, miniDP 1.4 та Thunderbolt™ 3 USB Type-C.

Ще одна його перевага – 4K UHD екран з кольоровим охопленням 100% Adobe RGB та високою яскравістю 400 ніт. «Дисплей достатньо яскравий, контрастність та передача кольору мені сподобалася навіть без додаткового калібрування», – ділиться враженнями Дмитро. Усі пристрої лінійки ConceptD проходять калібрування на заводі, та мають сертифікат Pantone Validated та рівень Delta E <2 для точного відображення кольорів.

Мобільність

Характеристики техніки важливі не лише для роботи над проєктами, але й для їх подальшої презентації замовнику. «Іноді є можливість вивести зображення на телевізор чи проєктор, іноді ми показуємо їх з ноутбука чи планшета. Колись нам потрібно було показати клієнту дуже важку модель, але ми не перевіряли її раніше на техніці, що була з собою. Вона лише відкривалася 10 хвилин, – розповідає Аранчій. – Тому мати ноутбук з подібними характеристиками – дуже зручно. Не треба перейматися, потрібно буде показувати готовий результат чи модель».

Acer ConceptD 7 забезпечує можливість автономної роботи впродовж семигодинного робочого дня. Мобільності йому додає також невелика вага – близько 2.1 кг за товщини 17.9 мм. «Зважаючи на потужність «заліза», це дуже адекватні показники, – зазначає архітектор. – Як на мене, це ідеальний компроміс для тих, кому потрібна швидкодія, але хочеться мобільності й лаконічного дизайну».

Дізнавайтеся більше деталей про усі моделі ноутбуків для професіоналів ConceptD за посиланням.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button