Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23532 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Вікіпедія

Розробку вакцини Oxford/AstraZeneca проти Covid-19 на 97-99% було профінансовано платниками податків і некомерційними фондами, стверджується у дослідженні організації Universities Allied for Essential Medicines. Про це повідомляє The Guardian.

Таку розвідку вчені вирішили провести після того, як прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що винайденням вакцини проти коронавірусу слід «завдячувати капіталізму та користолюбству». Таку ж думку просувають фармацевтичні компанії, відмовляючись передавати патент на вакцини, що дозволило б розширити її виробництво та зробити доступнішою, – мовляв, право власності та прибутковість є ключовими для інновацій.

Насправді ж, запевняють автори дослідження, приватні компанії забезпечили не більш як 2% фінансування.

Вони проаналізували джерела надходження грантів на наукові дослідження, починаючи з 2002 року до сьогодні, які використовувалися для розробки вакцини Oxford/AstraZeneca, а також власне фінансування кінцевого продукту. Абсолютна більшість, як виявилося, походила з державного бюджету Великої Британії, британських і американських дослідних інститутів, Єврокомісії та благодійних фондів, таких як CEPI та Wellcome Trust.

При цьому з початку 2020 року найбільшим спонсором, який надав майже 90% коштів, став британський Департамент охорони здоров’я та соціального забезпечення. Зокрема, з січня 2020 року, вчені Сара Гілберт і Едріан Хілл, які очолювали розробку британської вакцини, отримали від британського уряду 33 мільйони фунтів.

Підрахувати точні цифри складно – по-перше, тому що науковий процес не є лінійним, і одні дослідження спираються на безліч інших досліджень. Так, платформою для британської вакцини є аденовірусний вектор ChAdOx, розроблений оксфордськими вченими ще на початку 2010-х. По-друге, існує брак прозорості фінансування як приватних, так і публічних досліджень. Автори, однак, змогли визначити 228 мільйонів фунтів грантових коштів.

«Нам слід припинити використовувати наратив про те, що приватний сектор і жага прибутку є єдиними стимулами інновацій, і визнати, що рятівна технологія ChAdOx була розроблена практично повністю за кошти держави та некомерційних організацій», – стверджують дослідники.

Спершу Оксфордський університет обіцяв, що розроблена ним вакцина буде доступна для інших виробників без необхідності платити за ліцензію, і продаватиметься або за собівартістю, або з невеликою націнкою. Однак у серпні 2020 року за наполяганням Фонду Білла і Мелінди Гейтс університет підписав ексклюзивну угоду з британсько-шведською фармкомпанією AstraZeneca.

AstraZeneca зобов’язалася продавати вакцину за некомерційною ставкою протягом пандемії Covid-19 та передала ліцензії низці великих виробників, таких як індійський Serum Institute. Однак щойно компанія вирішить, що пандемія скінчилася, ніщо не заважатиме їй підняти ціни.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button