Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


На центральній площі ВДНГ відновлюють автентичне освітлення, повідомив директор Національного експоцентру Євген Мушкін у Facebook. Загалом до кінця року встановлять 18 оригінальних світильників.

Ліхтарі 1950-х років демонтувало попереднє керівництво восени 2015 року через аварійний стан. У пресслужбі експоцентру розповіли «Хмарочосу», що через великі борги на той момент у ВДНГ не було коштів на їхню реконструкцію. Проте лишати ліхтарі в тому стані було неможливо, адже вони могли впасти та були небезпечні для людей.

Спочатку керівництво ВДНГ на місці оригінального освітлення встановило новий ліхтар. Це викликало обурення та критику киян.

«Так, критикували через встановлення нового ліхтаря. І хоча ліхтарі – це лише частина архітектурного ансамблю та пам’ятки архітектури, що сама по собі не є пам’яткою, ми прислухались до коментарів архітекторів та реставраторів й прийняли рішення відреставрувати старі ліхтарі на центральній площі. Це значно дорожче, але це правильно», – розповіли у пресслужбі ВДНГ.

Допомогти відновити освітлення міг кожен бажаючий: на сайті ВДНГ відкрили благодійний збір коштів. За деякий час Експоцентр зміг отримати донатів на 1 599 708 гривень. Наразі на реставрацію вже витратили 3 340 055 гривень.

В ході ремонту відреставрували тумби ліхтарів, використали рідні плафони, встановили нові стовпи та додали нові джерела світла. Наступний етап, розповідають у ВДНГ, буде створення ідентичних декоративних елементів.


Оригінальний ліхтар на ВДНГ був спеціально розроблений Держінститутом проєктування міст у 1950-х роках. Висота ліхтаря – десять метрів. Опора конструкції підтримується візерунчастою чавунною деталлю. Сам ліхтар увінчується чавунним шпилем у вигляді колоса.

Влітку 2020 року демонтований «Київміськсвітлом» ліхтар після відновлювальних робіт встановили навпроти Кабміну. Про це заявляв тодішній радник Київського міського голови та колишній директор ВДНГ Максим Бахматов. На ліхтар встановили п’ять вазоподібних плафонів М-2, які раніше були на ВДНГ.

Фото: Євген Мушкін, Сергій Антонов

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button