Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Людмилу Ігнатенко зіграла Джессі Баклі. Кадр із серіалу

Після виходу серіалу «Чорнобиль» на компанію НВО посипалися скарги від українців щодо порушення авторських та інших прав. Зокрема, вже рік із компанією судиться Людмила Ігнатенко, дружина загиблого при ліквідації аварії на ЧАЕС пожежника.

Сценаристи використали реальну історію подружжя Ігнатенків, і жінка вважає, що творці серіалу мали спитати в неї дозволу. Лише у квітні цього року НВО відреагувала на позов, поданий у квітні минулого року, повідомив в інтерв’ю «UA: Радіо Культура» адвокат Олександр Мамуня.

«Чітко передбачено українським законом, що у людини, чиє ім’я використовуються в художньому фільмі, необхідно брати дозвіл на використання імені. Якщо використовується ім’я людини, якої немає в живих на момент зйомки та демонстрації фільму, тоді необхідно брати дозвіл у того з подружжя, хто є живим», – пояснює він.

Як повідомляє ZAXID.net, український режисер Андрій Приймаченко заявляє, що його відео використали у серіалі НВО «Чорнобиль» без дозволу. Він зробив титри з телефонних переговорв диспетчерів ЧАЕС та виклав ролик на YouTube ще у березні 2013 року.

Після першого звернення Приймаченка до HBO йому написали представники Sister Pictures, запевняючи, що створили відео власноруч і воно є «100% авторським». Аомпанія Radioactive Films, яка представляла виробників серіалу в Україні, відповіла режисеру, що «права на використання цього відео були отримані й підтверджені дирекцією музею Чорнобиля у Києві».

Юридична компанія, яка представляє інтереси НВО в Україні, заявляє, що відео, яке створив Приймаченко, не є об’єктом авторського права. Утім адвокатка режисера Наталія Гнатюк наголошує: в її клієнта є свідоцтво про реєстрацію від УкрПатенту, а звукова доріжка є архівним записом.

«Скоріше за все, вони довірились місцевим юристам, які не дуже професійно виконали свою роботу. Бо компанії такого рівня знають наслідки порушення авторського права та намагаються такого не робити. Думаю, місцеві юристи припустилися помилки і тепер в них мета довести, що її не було. Тому вони унеможливлюють прямий контакт з НВО», – припускає адвокатка.

Її компанія LAW NET також представляє родину фотографа Ігоря Костіна, який знімав Чорнобиль. Стверджують, що його права також були порушені.

Раніше про свої претензії до творців серіалу «Чорнобиль» заявляв український драматург Павло Ар’є. Він стверджував, що у четвертій серії без дозволу використали монолог баби Присі з його п’єси «На початку та наприкінці часів».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button