Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23525 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: John Schnobrich / Unsplash

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, після ухвалення якого реєстрація місця проживання буде доступна онлайн, а довідку про «прописку» і штамп у паспорті скасують, повідомляє Міністерство цифрової інформації.

Хоча з 2003 року прописку в Україні скасовано, замість неї діє реєстрація за місцем проживання або перебування, яка в багатьох випадках виконує функції прописки та є бюрократизованою.

У Мінцифри заявляють, що зроблять «прописку» декларативною. Як пояснює міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, це означає, що користувач у смартфоні або на порталі зможе вказати адресу, за якою фактично проживає.

«Для мене це також ідеологічне питання: вважаю, що у 21 столітті люди можуть вільно переміщатися країною і не повинні залежати від штампів. Для того, щоб держава розуміла, де людина зареєстрована, існують електронні реєстри», – заявляв він.

За статистикою, кожен третій українець живе не за місцем реєстрації, а близько мільйона живуть взагалі без реєстрації. Федоров вважає, що після запровадження онлайн-прописки «ми побачимо цікаву картину – як і де насправді проживають люди в Україні».

«Ми скасуємо довідку про реєстрацію місця проживання – той аркуш паперу, який були змушені носити із собою власники ID-карт. Крім того, ми приберемо штамп у паспорті про реєстрацію місця проживання, а також відв’яжемо прописку від багатьох життєвих ситуацій, де вона справді не є потрібною», – запевняють у Мінцифри.

Спрощена реєстрація відбуватиметься таким чином:

  • користувач заходить на портал або у застосунок Дія та заповнює коротку заяву;
  • якщо він і є власником житла – реєстрація відбудеться автоматично;
  • якщо ні – власнику на електронну пошту або в застосунок надійде лінк-підтвердження, за допомогою якого він має підтвердити цю реєстрацію.

У Мінцифри запевняють, що людина не зможе безпідставно прописатися за певною адресою — вирішальною є згода власника житла. А виписатися можна буде вже без підтвердження власника.

У жовтні минулого року Мінцифри запустило експериментальну «дитячу прописку» в Харкові – таким чином тестували можливості дорослої прописки у всій Україні.

17 травня на Дія Саміт планують запустити пілотний проєкт онлайн-прописки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button