Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


У Києві працюють тисячі камер відеоспостереження, які використовують устаткування і програмну частину китайського виробника Hikvision. За кордоном до цього бренду багато питань, він знаходиться в списку санкцій США та має безпекові вразливості, пише Ain.ua.

Основний проєкт з оснащення Києва камерами називається «Безпечне місто» в рамках ініціативи Kyiv Smart City. У 2017 році київська влада запевняла, що система відеоспостереження довела свою ефективність, на той момент в місті працювало приблизно чотири тисячі камер. Вже у 2020 році кількість камер в системі міського моніторингу склала сім тисяч. Ця система, за офіційними даними, дозволила покращити криміногенну ситуацію на 37%.

Камери спостерігають за місцями відпочинку, парками та вулицями, моніторять трафік на дорогах, стежать за школами та садочками, розпізнають обличчя людей. За даними видання Liga.Tech, на кінець 2019 року на створення такої системи відеоспостереження місто витратило приблизно 450 мільйонів гривень.

Часто ці камери та їх програмне забезпечення – від китайського виробника Hikvision. Про це й свідчать тендери на закупівлю обладнання для систем відеоспостереження, які проводить КМДА через комунальні підприємства.

За даними Liga.Tech, камер цього бренду в місті більшість. Hikvision – один з провідних виробників систем для відеоспостереження у світі. Натомість від нього відмовляються в Європі та США за те, що компанія причетна до порушень прав людини. Крім того, фахівці з кібербезпеки і відеоспостереження багато разів звітували про бекдорів, знайдених в цих камерах.

Hikvision є постачальником обладнання в китайські «табори перевиховання», де містяться уйгури. Європарламент встановив камери Hikvision для замірів температури в 2020 році. Але через ситуацію з таборами у квітні 2021 року Європарламент вирішив демонтувати це обладнання. Також компанія знаходиться під санкціями США. Зокрема, з 2019 року американським урядовим установам заборонено купувати та встановлювати це обладнання. Це також означає, що американські підприємства не можуть з нею працювати.

Камери Hikvision неодноразово потрапляли в поле зору фахівців з безпеки. У 2016 році на форумах обговорювали те, що в камерах є бекдор. Це дозволяє віддалено отримати повний доступ до пристрою. У 2017 році наявність бекдора підтвердили в американській державній організації, яка стежить за кібербезпекою ICS-CERT. У компанії у відповідь на звинувачення ICS-CERT випустили оновлення для софта камер.

Попри це проблема з уразливістю залишилася. У компанії Secur, яка займається системами безпеки, говорять про те, що бекдори в камерах Hikvision з 2017 року в цілому позакривали, але санкції досі актуальні.

Крім цього, обладнання розглядають як інструмент геополітичного впливу Китаю. Вважають, що компанія створена та контролюється цією державою. За даними Bloomberg та інших ЗМІ, компанія на 42% – державна.

У КМДА по цій темі зазначають, з початку створення системи відеоспостереження в Києві використовувалося обладнання Hikvision, надалі в технічних умовах вказували вимоги сумісні з ним. На сьогодні в системі відеоспостереження столиці працює 6705 камер, в тому числі 224 спеціалізовані камери розпізнавання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button