Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23552 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Daria Volkova / Unsplash

19 травня оновлений склад наукової ради з охорони культурної спадщини при Мінкульті рекомендував прийняти за основу і відправив на доопрацювання проєкт Історико-архітектурного опорного плану Києва, повідомляють Наші гроші.

Цей документ визначає режими використання території історичних населених місць і є складовою Генплану. Його розробляє «Інститут генерального плану Києва» вже майже 12 років – з 2009-го. Презентований новий проєкт розробили лише за п’ять місяців на підставі додаткової угоди.

Що не так?

Один із членів наукової ради зазначив, що в проєкті немає єдиного бачення розвитку столиці й не визначено видові точки згідно з особливостями рельєфу Києва.

Крім того, немає даних про всю цінну забудову столиці. Наразі не всі пам’ятки внесені до реєстрів, і ще близько половини від наявної кількості не мають жодного статусу. Зараз у проєкт ІАОП включено майже 3,5 тисячі об’єктів культурної спадщини, з яких до сотні – вже втрачені.

Наукова рада також звернула увагу, що у проєкті ІАОП залишили сім чинних історичних ареалів і додали один новий – «Биківнянські могили». Загальна їх площа – 10% усієї площі столиці. Понад 85% пам’яток розташовано в Центральному історичному ареалі. При цьому в Дарницькому ареалі немає жодної пам’ятки, тому радять його взагалі виключити.

Деякі члени ради зауважили, що ІАОП розроблено на основі не актуалізованих матеріалів та застарілих картографічних даних.

Запропонували також вилучити абзац про те, що режим використання частини ділянок в межах Печерського району визначається Детальним планом території.

«Фактично довідник»

Проєкт Історико-архітектурного опорного плану Києва раніше розкритикував експерт з питань містобудування Георгій Могильний. На його думку, ІАОП містить лише інформацію про об’єкти культурної спадщини, які необхідно оберігати, тобто фактично довідник.

Натомість не вказано, що саме, де і як можна будувати в історичному ареалі міста, а також не згадуються дисгармонійні новобудови та не пропонуються варіанти розв’язання цієї проблеми.

Крім того, Могильний стверджує, що ІОАП передбачає зменшення площі історичних ареалів, яке спробували замаскувати фіктивним їх збільшенням шляхом включення територій частини Дніпра та островів, що за визначенням до історичних ареалів не мають включатися.

20 травня Окружний адмінсуд має розглянути провадження у справі щодо розробки проєкту нового Генерального плану Києва.

Читайте також: Генплан Києва – застарілий і неефективний інструмент містобудування. Аргументи експертів

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button