Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Роман Протасевич. Фото: blizko.by

Авіакомпанії почали оминати повітряний простір Білорусі через випадок із літаком Ryanair. На літаку рейсом Афіни-Вільнюс летів опозиційний журналіст Роман Протасевич, засновник телеграм-каналу Nexta. 23 травня білоруська влада за допомогою винищувача Міг-29, змусила літак сісти в Мінську та затримала Протасевича разом із його дівчиною Софією Сапегою, громадянкою Росії.

Гендиректор Ryanair Майкл О’Лірі назвав примусову посадку літака «авіаційним піратством, фінансованим державою». Він вважає, що на борту перебували кілька агентів КДБ Білорусі. В Офісі президента України засудили інцидент фактично тими же формулюваннями: як «політичне піратство або ж державний тероризм».

Перевірка пасажирів літака Ryanair після примусової посадки в Мінську. Фото: facebook.com/mediazona.by

Литва заявила, що з 25 травня взагалі не пропускатиме рейси, які перетнули або планують перетинати білоруський повітряний простір. Про це заявила прем’єр-міністерка Інгріда Шимон.

24 травня угорський лоукостер Wizz Air змінив маршрут Київ-Таллінн, який проходив через авіапростір Білорусі, – натомість літак виконав обліт через Польщу.

Латвійська авіакомпанія airBaltic вирішила призупинити польоти над Білоруссю. Зокрема, в обліт білоруського повітряного простору було відкориговано рейси Рига-Одеса та Рига-Тбілісі.

«Знаю, що й Міжнародна організація цивільної авіації запитала всю інформацію від перевізників і країн-операторів. Найближчими днями, вочевидь, буде винесено конкретні рекомендації з цього питання», – повідомив міністр сполучення Латвії Таліс Лінкайтс Latvijas Radio.

Змінити маршрути також вирішили польська LOT і Austrian Airlines. Турецькі, російські та китайські авіакомпанії продовжують користуватися повітряним простором Білорусі.

Onliner повідомляє, що в аеропорту Мінська затримано рейс Lufthansa до німецького Франкфурта. Через повідомлення про загрозу теракту пасажирів доправили на повторний огляд.

Telegram-канал Nexta («Нехта»), заснований 2015 року, набув значної популярності під час торішніх протестів у Білорусі. На тлі блокування інтернету він став одним із небагатьох джерел актуальної інформації та інструментом мобілізації людей.

Засновники Роман Протасевич і Степан Путило виїхали у Польщу ще 2019 року через переслідування. Останнім часом 26-річний Протасевич жив у Вільнюсі. На нього заведено кілька справ від «образи президента» до «підбурювання до масових заворушень». Білоруське опозиційне видання Tut.by заперечує поширену в соцмережах інформацію про те, що Протасевичу загрожує смертна кара.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button