Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23475 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Wikimapia

Земельна комісія Київради підтримала проєкт рішення, який передає в оренду земельну ділянку під модерністським ринком-«шайбою» на Кудряшова, 1, поруч із Південним вокзалом.

Згідно із проєктом, ТОВ «Залізничний ринок» отримує цю ділянку на 10 років для «експлуатації та обслуговування критого ринку». Водночас цільовим призначенням ділянки вказане вже «будівництво закладів торгівлі». Також, як стверджують джерела «Хмарочосу» в Київраді, завтра цей проєкт має розглянути ще одна комісія — з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики.

Цей ринок був зведений у 1973 році за проєктом Алли Аніщенко, однієї з небагатьох архітекторок епохи київського модернізму, про чий творчий спадок ми писали у нашій серії «Монстри модернізму». Вона вважала коло «оптимальним рішенням для критого торгового закладу», але оригінальна архітектура небагатьох її «круглих ринків» була збережена саме у цьому, «Залізничному», який у 1990-х роках був біржею, а згодом — переоблаштований під супермаркет.

Фото: Wikimapia

Нагадаємо, що переважна більшість українських модерністських будівель не має статусу пам’яток, а відтак — і захисту від знесення чи реконструкції. Минулого року Мінкульт вніс з таких споруд до реєстру пам’яток архітектури «тарілку» на Либідській, а Департамент охорони культурної спадщини КМДА — зали Прощання Київського крематорію.

 

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button