Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/kyiv.university

Вчена рада Київського національного університету імені Шевченка позбавила Олександра Лукашенка звання почесного доктора, повідомляє BBC.

Це перше таке рішення в історії КНУ. Для того, щоб позбавити звання почесного доктора, вчена рада КНУ внесла зміни у порядок надання цього звання, оскільки досі механізму не існувало.

Президент Білорусі отримав це звання у 2009 році, коли приїхав до Києва з офіційним візитом. Нинішній ректор КНУ Володимир Бугров розповів, що рішення ухвалювалося за ініціативи президента Віктора Ющенка як «вияв поваги українців до всього білоруського народу, а не лише до керівника держави». Ректор нагадав, що КНУ – єдиний виш в Україні, де студенти вивчають білоруську мову.

Керівництво університету вирішило позбавити Лукашенка звання після арешту опозиційного журналіста Романа Протасевича 23 травня – для цього білоруська влада примусово посадила літак Ryanair. Однак ще до цього випадку в Білорусі систематично порушувалися права людини та силою придушувалися опозиційні виступи. Фактична влада перебуває в руках Лукашенка вже майже три десятиліття.

«А нічого, що він понад 20 років знищує своїх опонентів? На момент надання йому почесного звання у 2009-му вже були знищені, закатовані, зниклі. І щось це не дуже турбувало почесне керівництво КНУ», – коментує рішення університету журналіст Олександр Братущак.

У серпні 2020 року, під час масових протестів у Білорусі, студенти та випускники КНУ зверталися до керівництва університету із закликом позбавити Лукашенка звання почесного доктора.

Звання почесного доктора університет присуджує як визнання внеску в науку й освіту. Однак практика присвоєння цих звань в СРСР частково втратила первинний зміст, тому серед нагороджених трапляються й політики та державні діячі.

Київський національний університет має понад 80 почесних докторів, серед яких Білл Клінтон, Альгідрас Бразаускас, Вацлав Гавел, Міхеїл Саакашвілі та Нурсултан Назарбаєв (експрезиденти США, Литви, Польщі, Грузії та Казахстану), Ільхам Алієв, Реджеп Ердоган, Емомалі Рахмон (президенти Азербайджану, Туреччини та Таджикистану).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button