Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23593 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Сарапулов / Вікіпедія

Міністерство оборони пропонує залучити приватних інвесторів до порятунку будинку Сікорського, що на вулиці Ярославів Вал у Києві. Як повідомляє пресслужба відомства, група приватних українських компаній вже запропонувала частково профінансувати відновлення будівлі на благодійній основі.

Раніше готовність профінансувати відновлення садиби висловлювали бізнес-група DCH, Посольство США та американська корпорація Sikorsky Aircraft.

Будинок авіаконструктора Ігоря Сікорського перебуває на балансі ДП «Готель Козацький» Міністерства оборони. Днями суд зобов’язав міністерство здійснити консерваційні та реставраційні роботи. Ще чотири роки тому експертиза встановила, що пам’ятка перебуває в аварійному стані й збереглася на 31%.

Однак Міноборони нарікає, що не має коштів для реставрації, бо в пріоритеті – «заходи зі зміцнення обороноздатності держави». Орієнтовна вартість лише проєкту реставрації та першочергових протиаварійних робіт може становити 5-10 мільйонів гривень.

Крім того, міністерство зазначає, що ще у 2018 році суд арештував все нерухоме майно ДП «Готель Козацький», зокрема й будинок Сікорського.

Також будівля перебуває у буферній зоні Софії Київської й це накладає додаткові обмеження на проєкт реставрації з метою пристосування.

Міністр оборони Андрій Таран запропонував громаді Києва, офісу Генпрокурора, правоохоронних органів і Мінкультури разом розробити дорожню карту створення у будівлі музею Сікорського.

«Треба скласти рамкову угоду, яка дозволить: а) вберегти будівлю від “дерибану” під соусом банкрутства підприємства, яке наразі перебуває у такому статусі; б) отримати гарантії, що в будівлі буде саме музей авіатора Сікорського, а не, приміром, казино “Гелікоптер”; в) залучити приватних інвесторів до проєкту, тим більше, що таку ініціативу підтримують у Sikorsky Aircraft», – заявив Таран.

Триповерховий флігель родини Сікорських, зведений на місці одноповерхового дерев’яного фасадного будинку на початку ХХ століття, є пам’яткою історії та архітектури національного значення. У 2000 році будинок передали в оренду благодійному фонду ексрегіонала Нестора Шуфрича. Фонд зобов’язався відновити пам’ятку, але протягом п’ятнадцяти років вона продовжувала руйнуватися. На балансі Міноборони будинок перебуває з 2016 року. Міський голова Віталій Кличко вже багато років заявляє про наміри повернути пам’ятку місту та створити в ній музей авіаконструктора.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button