Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Поліція посеред колекції радянських артефактів на Нивках. Фото: Євгенія Моляр

Мистецтвознавиця Євгенія Моляр заявила, що до неї застосував фізичну силу депутат Київської обласної ради Ігор Левітас. Це сталося, коли дослідниця розшукувала декомунізовану радянську скульптуру.

Бронзова скульптура «Камінь – зброя пролетаріату» стояла у сквері навпроти кінотеатру «Жовтень», доки у 2016 році її не демонтували та не передали на зберігання КП УЗН Подільського району.

Скульптура «Камінь – зброя пролетаріату», 1982 рік: бронзова копія скульптури Івана Шадра 1927 року. Фото: Kamelot / Вікіпедія

Моляр хотіла домовитися про експонування скульптури на майбутній виставці. Однак у комунальному підприємстві повідомили, що скульптура досі перебуває на балансі, але її віддали в якийсь «музей».

Колекція радянських артефактів є у приватному секторі на Нивках, у провулку, що йде від вулиці Януша Корчака. Ця колекція належить обласному депутату Левітасу, скульптури стоять біля його будинку. Моляр подзвонила у дзвоник, щоб домовитися про тимчасове експонування «Пролетаря», їй відчинила хатня працівниця. Після цього, за словами дослідниці, «вискочив ошалілий власник і почав кричати “Пошла вон!”»

Євгенія Моляр, фото з фейсбук-сторінки

«Почав забирати у мене телефон, зрештою скрутив мені руки так, що я не могла поворухнутися. На всі мої спроби щось пояснити він кричав “Ти шо патріотка?”, “Я воював!”, “Ти вопшє знаєш хто я?” Зрештою я почала кликати на допомогу. Він завалив мене на лавочку і міцно тримав, не даючи піти, і погрожував. На мій крик вибігли якісь перелякані підлітки з-за гаражів, вони відволікли його увагу, він трохи послабив хватку, так що мені вдалося вирватися і втекти», – описує конфлікт Моляр.

Вона повернулася до будинку вже з поліцією та написала заяву про напад, а також про необхідність розслідування законності розташування експонатів.

Сам Левітас заявив «Хмарочосу», що мистецтвознавиця була «неадекватною», «розводить піар», а також хотіла фотографувати його та його будинок.

«Казала мені про якісь закони – не розуміє, що відбулася декомунізація, і воно ніде не значиться… Я знав, що його викидують на металолом і я не дозволив», – зауважив він.

Ігор Левітас. Фото: facebook.com/ihor.levitas

Левітас розповів, що має таке хобі – колекціонувати декомунізовані пам’ятники, так само як і старі автівки. Почалося з того, що знайомий подарував йому на день народження «по приколу» пам’ятник Леніну. Він встановив його на подвір’ї. Поступово інші знайомі почали дарувати ще артефакти, й зібралася колекція. Наприклад, нещодавно товариш привіз бюст Дзержинського – Левітас запевняє, що не знає, звідки.

Депутат запевнив, що «живе своїм чистим життям», не є прихильником Росії, але вважає, що такі пам’ятники – нагадування про минуле, «без якого в нас немає майбутнього».

Фото: Ульяна Стельмашова

На минулих місцевих виборах Ігор Левітас пройшов до Київської обласної ради за списком партії «Батьківщина». Раніше балотувався до Бориспільської міськради від Блоку Литвина, Партії регіонів, БПП Солідарність, а до парламенту – від УДАРу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button