Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Житловий комплекс «Євромісто» почали зводити 10 років тому – і сьогодні на території збудовано і введено в експлуатацію 14 будинків з доглянутими зеленими зонами, дитячими і спортивними майданчиками, фонтаном, активними першими поверхами і власною розвиненою інфраструктурою та надійними, проведеними спеціально для ЖК комунікаціями.

Тепер девелоперська компанія NOXT у партнерстві з забудовником комплексу SAVO Group починає будівництво нового комплексу – «ЄВРОМІСТО. Новий ЖК поєднає досвід попередньої вже реалізованої частини із сучасними поглядами на облаштування житлового простору.

Юрій Удальцов,
засновник архітектурного бюро Baust Architects
працював над проєктом ЖК

«Люди фактично живуть не лише у своїй квартирі, але й на тій території, де вони відпочивають, гуляють з дітьми чи паркують авто. Тому ми прагнули продумати цей простір до деталей та зробити його максимально зручним»

Сучасний вигляд

Для проєктування зовнішнього вигляду майбутніх будинків архітектори змоделювали забудову всієї вулиці. Знадобилося кілька спроб, щоб знайти варіант фасаду, який буде гармоніювати з оточенням й одночасно якісно виділятися на фоні району. А також враховуватиме бюджет житлового комплексу за містом.

В результаті, на фасаді вирішили поєднати три різних матеріали: метал, тиньк та гнучкий клінкер. «Це досить незвичний матеріал: він клеїться на фасад й на дотик нагадує гуму. Але навіть з невеликої відстані виглядає як цегляна кладка», – розповідає Юрій Удальцов.

Метал використають для облицювання верхніх поверхів: фасад розділили на дві частини, щоб візуально зменшити поверховість будинків. «Чим нижча поверховість, тим комфортніше люди почувають себе серед такої забудови, – пояснює архітектор. – Візуально відділивши перших п’ять поверхів, ми отримали водночас цікаву і комфортну для сприйняття архітектуру».

Щоб і надалі зберегти естетичний вигляд фасаду ЖК, архітектори передбачили місце для розміщення вивісок на активних перших поверхах та кошики для кондиціонерів для кожної квартири. А також відмовилися він відкритих балконів: це дозволить уникнути хаотичного скління в майбутньому.

Місто в місті

Сьогодні території навколо «Євромісто» в Крюківщині вже достатньо розвинена і поруч можна знайти супермаркети, аптеки, відділення банків, школи і дитячі садочки. Разом з цим, вдалим рішенням для житлового комплексу стало розміщення комерційних приміщень на перших поверхах: зараз тут працюють магазини, кафе, фітнес-клуб, стоматологічна клініка, студія дитячого розвитку тощо.

Концепцію активних перших поверхів вирішили продовжити і у «ЄВРОМІСТО 2», завдяки чому жителі матимуть більшість необхідної інфраструктури в пішохідній доступності. 

Комерційні приміщення з панорамним склінням розмістять у місцях зі значним потоком людей: вздовж вулиці, а також бульварів, які планують сформувати на території комплексу. «Ми хотіли б побачити, як цей простір оживає, наповнюється столиками різних закладів та людьми, що приходять випити кави, прогулятися з дітьми, просто відпочити», – зазначає Юрій Удальцов. 

Пріоритет пішохода

У «ЄВРОМІСТО 2» буде реалізована концепція «двір без авто»: великі зелені зони біля будинків будуть повністю пішохідними. Тут планують розмістити дитячі та спортивні майданчики, місця для тихого відпочинку, зони барбекю. «Ми намагалися продумати все до найдрібніших деталей, адже це також простір, де люди живуть і проводять чимало часу», – ділиться архітектор.

Основним підходом у проєктуванні території «ЄВРОМІСТО 2» загалом стало розділення пішохідних та транспортних потоків. Щоб підкреслити цей поділ, архітектори вирішили використати різні типи покриття. Для автомобільних проїздів обрали велику та грубу бруківку, яка спонукатиме водіїв знижувати швидкість. А для тротуарів навпаки – рівне та гладке покриття, щоб пішоходи хотіли користуватися саме ними.

Юрій Удальцов,
засновник архітектурного бюро Baust Architects

«Основний пріоритет в житловому комплексі мають пішоходи. Далі – велосипедисти, для яких заплановані велодоріжки та велопаркування. Після них – автомобілі, і вже потім припарковані авто. Це проявляється навіть у таких деталях, як пониження тротуарів: вони можуть бути непомітними, але як тільки починаєш жити в цьому просторів, розумієш, наскільки таке рішення важливе і зручне»

Чимало уваги у «ЄВРОМІСТО 2» приділили й безбар’єрності просторів. Зокрема, всі вхідні групи – як комерційних приміщень, так і житлових під’їздів – виконані в рівень з мощенням.  «Відсутність сходів та пандусів зробила їх зручнішими для маломобільних людей, а також візуально красивішими», – додає Удальцов.

Водночас пріоритет пішоходів не означає, що потребам авто архітектори не приділяли уваги. Для першої черги передбачити наземну парковку, а з розвитком комплексу на території збудують також 12-рівневий паркінг. 

Новий підхід до планувань

У ході проєктування квартир архітектори Baust Architects вирішили відійти від типових ще з радянських часів планувань та зосередитися на тому, як жителі насправді використовують простір. «У квартирах є гостьова зона і простір для усамітнення, і ми прагнули їх розділити», – пояснює Юрій Удальцов. Тут передбачені просторі кухні та вітальні й менші за розміром відділені спальні.

Великі вікна розмістили у вітальнях – їхню максимальну кількість прагнули орієнтувати саме на велику зелену зону у дворі будинку. «Хоча частина вікон “дивиться” на дорогу чи паркінг, навіть там не буде видно лише асфальт. Через кожні кілька паркомісць ми плануємо висаджувати дерево. І коли вони підростуть, вид буде вже не на парковку, а на зелень», – розповідає архітектор комплексу.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button