Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23275 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: yousef alfuhigi / Unsplash

З першого липня в Євросоюзі буде запроваджено цифровий ковідний сертифікат. Це внутрішній документ, призначений для вільнішого пересування громадян-членів 27 країн ЄС, повідомляє BBC.

Ковід-паспорт засвідчує факт щеплення, негативного ПЛР-тесту або нещодавно перенесеної хвороби. Його мета – уникнути хаосу минулого літа, коли кожна з країн ЄС вводила власні правила, що фактично призупинило свободи Шенгену.

Новий документ звільнить власників від необхідності робити додаткові тести і відбувати карантин під час переміщення між країнами Євросоюзу. Медики в будь-якій країні ЄС зможуть ставити віртуальні штампи про щеплення і тести у внутрішній цифровий ковідний паспорт. А решта країн союзу відтепер зобов’язані будуть приймати його.

«Ковідний талон не буде обов’язковою умовою для вільного переміщення, оскільки це – основне право громадян Євросоюзу», – запевняють в Єврокомісії.

Деякі країни ЄС вже почали використовувати такий паспорт. Так, у понеділок кількадесят пасажирів в’їхали в Іспанію за таким документом – у вигляді QR-коду в безкоштовному застосунку або на роздруківці. Як повідомляє El Pais, іспанські аеропорти вже обладнано відповідними сканерами. Ковід-паспорти також видають у Греції, Німеччині, Литві, Польщі та Болгарії.

Країни ЄС зобов’язані пускати тільки щеплених однією зі схвалених у Євросоюзі вакцин: Pfizer, AstraZeneca, Moderna і Johnson & Johnson. Однак кожна країна може на свій розсуд приймати громадян ЄС, вакцинованих не схваленими щепленнями, наприклад, китайською вакциною. Так само, як і визначати, пускати тільки після двох уколів або досить одного.

ЄС поширить дію ковід-паспортів на всі країни, що не входять до Євросоюзу, але не мають з ним жорстких кордонів завдяки Шенгенській угоді: Швейцарію, Норвегію, Ліхтенштейн і Ісландію. А наступним кроком ЄС сподівається перетворити внутрішні ковід-паспорти на закордонні і переконати інші держави, включаючи США і Британію, визнавати їх.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button