Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Visitor7 / Вікіпедія

Лос-Анджелес готовий запустити пілотний проєкт із безплатного проїзду в громадському транспорті для школярів, студентів муніципальних коледжів і малозабезпечених містян (із річним доходом менш як 35 тисяч доларів). Тестовий період триватиме майже два роки – 23 місяці, повідомляє Smart Cities Dive.

Проєкт вже попередньо погодило міське Управління транспорту, але остаточне рішення ухвалять, коли отримають фінансовий звіт про потенційні результати програми. Якщо проєкт буде погоджено, учні зможуть їздити без квитків у серпні, а малозабезпечені люди – з січня 2022 року.

Мети в такого проєкту дві – компенсувати завищену вартість життя у Лос-Анджелесі та пересадити щобільше людей на автобуси та метро, що має поліпшити трафік. Протягом останніх років кількість пасажирів громадського транспорту зменшувалася, а затори мали тенденцію посилюватися, хоч пандемія коронавірусу дещо розвантажила дороги.

Загальний бюджет громадського транспорту в Лос-Анджелесі на 2022 рік становить 8 мільярдів доларів, в той час, як від продажів квитків місто отримує 0,5 мільярда.

Дослідження показали, що понад 70% пасажирів – це люди, які заробляють менш як 35 тисяч доларів на рік (для повіряння, медіанний річний дохід одного домогосподарства в Л.А. становить понад 62 тисячі доларів). Тож, за попередніми підрахунками, пілотний проєкт коштуватиме 341 мільйон доларів.

Цьогоріч Лос-Анджелес отримає з федерального бюджету понад 1,6 мільярда доларів за національним «планом порятунку» – пакетом заходів, спрямованим на подолання наслідків пандемії. Частина цієї суми може покрити витрати на безквитковий проїзд.

У 2019 році Массачусетський технологічний інститут провів експеримент, в якому низка малозаможних жителів Бостона отримали 50-відсоткову знижку на проїзд, і в результаті здійснювали на 30% більше поїздок до лікарень та інших соціальних сервісів.

У США безоплатний проїзд для окремих категорій громадян уже запровадили у Канзас-сіті, Бостоні, Сіетлі та Річмонді, Вірджинія.

Натомість у Києві планують суттєво підвищити тарифи на проїзд, а ще Кабмін пропонує монетизувати пільги на громадський транспорт.

Читайтак також: Париж повертається до ідеї безоплатного громадського транспорту: квитки хочуть скасувати у 2026 році

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button