Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Концепція реконструкції парку. Візуалізацію надано Дмитром Чулковим

Сьомого червня на конкурсі в Борисполі обрали проєкт, за яким реконструюють міський парк. Перемогла пропозиція київських архітекторів Катерини Єрмакової, Дмитра Чулкова (засновники студії DK-architect) й Анатолія Свечнікова.

За словами однієї з учасниць журі Вікторії Шевц, проєкти подавалися на розгляд без зазначення авторства, їх було позначено кодом. Частину відхилили відразу – як набір непов’язаних між собою картинок. Одна з пропозицій навіть передбачала спорудження критого ринку.

«Парк має бути парком, із зонами для відпочинку та мінімумом втручань, саме такі рішення є нині популярними в Європі. Проєкт, який виграв, – максимально наближений до ідеї створення громадського простору для усіх вікових та соціальних груп населення з мінімальним втручанням у існуючий ландшафт та зелені зони. Наприклад, замість надмірного “обетонювання” він передбачає збереження дерев та захист їх від пошкодження», – цитує Шевц місцеве видання Вісті.

Обрана концепція ще оформлюватиметься у робочий проєкт і дороблятиметься з урахуванням рекомендацій замовника.

Концепція реконструкції парку. Візуалізацію надано Дмитром Чулковим

«Найбільше досягнення – сам факт проведення архітектурного конкурсу за ініціативи регіональної влади та без залучення міжнародних організацій, “кумівства” тощо», – зазначив Чулков у коментарі «Хмарочосу».

Загальну ідею реконструкції автори означили так: «Мінімальними зусиллями та локальними змінами інтегрувати простір, що залишився спадком радянських часів та має помітний вплив буремної капіталізації 90-х, у новітні реалії України».

Проаналізувавши нинішній стан парку, архітектори побачили такі основні проблеми: замало доріжок і майданчиків, хаотична торгівля, недоцільне використання площі й загальна захаращеність.

Нинішній стан парку. Фото: Google Maps

Нинішній стан парку. Фото: Google Maps

Передусім пропонують розширити пішохідні маршрути, але без пошкодження дерев – навколо стовбурів встановлять захисні решітки та застосують водопроникні покриття з натуральних матеріалів. Зокрема, використовуватимуть гравій, клінкерну бруківку й прогумоване покриття.

Концепція реконструкції парку. Візуалізацію надано Дмитром Чулковим

На місці теперішнього майданчика атракціонів створять багатофункціональну площу, де можна буде проводити різні заходи, як влітку, так і взимку. На розширеному просторі передбачається створити міський променад із зоною концертів, ярмарок та фудкортів.

Концепція реконструкції парку. Візуалізацію надано Дмитром Чулковим

Автори проєкту також дійшли висновку, що парк критично потребує вхідної групи. Її вирішили розмістити з боку торговельного центру. Дизайн надихатиметься мотивами повітроплавства, що пасує айдентиці Борисполя. Тут розмістять інсталяції зі стилізованими хмарками.

Скейтпарк пропонують перемістити, бо зараз він розташований на навантаженому шляху від зупинки громадського транспорту. Натомість його планують розмістити у північній частині парку, де вже є підлітковий осередок, зокрема баскетбольний майданчик.

Концепція реконструкції парку. Візуалізацію надано Дмитром Чулковим

Ресторан «Бархат», розташований зараз у парку, пропонують декорувати композитними панелями.

Наразі ще не вирішено, як вчинити з меморіальною зоною парку – алея з погруддями бориспільців-героїв Радянського Союзу. Деякі пропонують перенести бюсти в Книшовий меморіальний комплекс і натомість облаштувати спортивну локацію. Інші вважають, що радянську композицію варто замінити сучасною. Водночас багато людей хотіли б залишити меморіал незмінним з поваги до історії міста. У міськраді поки що вирішили не чіпати меморіал і згодом провести громадські обговорення.

У пропозиції Єрмакової, Чулкова та Свечнікова пропонується об’єднати радянський меморіал із монументом воїнам АТО й таким чином створити загальний монумент захисникам України.

Нинішній стан парку. Меморіальна алея. Фото: Google Maps

Проєктом передбачає будівництво у три-чотири черги. Роботи розподілено таким чином, щоб будівництво не заважало повноцінному функціонуванню парку.

Реконструкцію намагалися спроєктувати якомога бюджетнішою: тут не йдеться про масштабні земляні та бетонні роботи; ті покриття, що збереглися у задовільному стані, міняти не будуть; використано економічні матеріали.

«Проєкт-переможець максимально реалістичний і безстресовий, відповідає запиту парку щодо додаткового озеленення та збереження дерев. Жодним проєктом ми парк розширити не зможемо, тому маємо зберегти його хоча би в теперішніх межах. В масштабах наших чотирьох гектарів це найреалістичніший варіант», – підсумовує Вікторія Шевц.

DK-architect раніше проєктували набережну Дніпра біля Поштової площі та сухий фонтан навпроти річкового вокзалу, один із корпусів ЖК Rybalsky, привокзальну площу Запоріжжя.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button