Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото авторки

Днями жителі Києва, зокрема на Подолі та Лук’янівці, помітили на вулицях і в ресторанах міста незвично велику для столиці кількість мусульманських сімей. Виявилось, що це, здебільшого, туристи та туристки з Саудівської Аравії, які масово почали подорожувати в Україну. Оскільки через пандемію коронавірусу для жителів цієї країни європейські кордони закриті, вони проводять свої відпустки в Києві.

Туристи зі сходу здебільшого подорожують парами або сім’ями. Хоча б один представник із сім’ї зазвичай розмовляє англійською (може бути як чоловік, так і жінка). «Хмарочос» поспілкувався з гостями на вулицях міста і розпитав про враження від української столиці. 

Про Саудівську Аравію

Рік тому Україна послабила візовий режим із низкою країн Перської затоки. Перший прямий рейс ініціювала Саудівська Аравія – держава, що займає більшу частину Аравійського півострова і є другою за площею після Алжиру країною Арабського світу. Населення Саудівської Аравії становить близько 32 мільйонів осіб, шість із яких мешкає у столиці Ер-Ріяд. Ця країна є одним із передових виробників та експортерів нафти і вважається державою з високим рівнем доходу. 

Саудівська Аравія – це теократична монархія, де діють закони шаріату. Королівська сім’я контролює всі силові структури держави, політичні партії заборонені, світські суди відсутні, а за протести можуть призначити смертну кару. Тут можливі такі жорстокі покарання, як забиття камінням чи відрубування пальців. Королівство системно звинувачують у порушеннях прав людини.  

До прикладу, в кожної жінки у цій державі має бути свій опікун чоловічої статі, що надає письмовий дозвіл на отримання паспорта, заміжжя чи подорожі за кордон. Як правило, це батько, брат, чоловік чи в деяких випадках навіть син або онук. До 2016 року без опікуна жінка не могла вийти на вулицю.

Рейс арабської компанії flynas за маршрутом Ер-Ріяд-Київ, який вперше запустили 11 червня, відтепер курсуватиме щоденно. Час польоту – п’ять із половиною годин. Для перетину українського кордону громадянам Саудівської Аравії потрібен лише паспорт і ПЦР тест на коронавірус. Туристи з цієї країни мають гарну репутацію та достатньо високий середній чек, а тому є одними з найбажаніших в світі. 

Новий туристичний напрямок

Халід – вчитель математики у середній школі в Саудівській Аравії. Вони з дружиною Тахані приїхали в Україну на два тижні. Після Києва далі прямують до Львова та Буковеля. Місце для відпустки вибрали випадково, адже поїхати в Австрію чи Італію зараз неможливо. 

Фото авторки

«Раніше я нічого не знав про Україну. А тепер приїхав, роздивився, і приємно вражений. Зараз це найкращий напрямок для мене. Я тут всього два дні, а мені вже все сподобалося», – говорить Халід.  

Зупинилася пара у п’ятизірковому Fairmont Grand Hotel Kyiv на Набережно-Хрещатицькій і відвідує здебільшого турецькі ресторани, якістю їжі в яких задоволені. Втім, назви закладів гостям запам’ятати досить складно, адже часто вони написані кирилицею. 

Фото авторки

«Для мене прикро лише те, що в сфері обслуговування мало хто вільно спілкується англійською. Це надзвичайно ускладнює комунікацію. Часто доводиться дзвонити на ресепшн готелю і просити забронювати, скажімо, політ на повітряній кулі. Але це, як на мене, цілком вирішувана проблема», – розповідає турист. 

Країна, де можливий дощ

Маалі разом із сестрою та батьками приїхали до Києва три дні тому з наміром провести тут цілий тиждень. Сім’я вже встигла погуляти біля річки, сходити на пляж, а також має намір відвідати Маріїнський палац. 

Фото авторки

Родина Маалі зупинилася в в самому центрі – в готелі «Україна», що на Майдані незалежності. На площі неподалік дівчина гуляє з сестрою і катається на електросамокаті. 

«Я приємно вражена містом. Але все ще чекаю дощу. У Саудівській Аравії – це справжня рідкість. Тому дощ особисто для мене буде найкращим подарунком від Києва», – зазначає Маалі. 

Місто, в якому мало посміхаються

З іншою парою з Саудівської Аравії довелося спілкуватися через Google-перекладач, адже ні чоловік, ні дружина не знали англійської мови. Туристи приїхали в Україну на десять днів і на момент розмови вже встигли побувати у Львові та Буковелі. 

Фото авторки

Чоловік працює у біохімічній лабораторії і бере кров та інші речовини на аналіз. Дружина – традиційно – не працює. Попри незнання мови і супутні труднощі в комунікації, пара відкрита для спілкування. Втім, фотографуватися чоловік відмовляється, попри попередню згоду дружини. 

Обідом в турецькому ресторані «Алі Баба», що на Площі Перемоги, пара дуже задоволена. Приємне враження складає і сама столиця. 

«Сумно тільки те, що люди в Києві дуже мало посміхаються,– зазначає жінка і робить сумну гримасу. – А от у Львові і Буковелі з цим було значно краще. Чому так?»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button