Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Скріншот із відео DerTagesspiegel

У середу, 16 червня, берлінські сквотери закидали камінням поліцію, яка намагалася здійснити пожежну перевірку. Поранення дістали 60 поліцейських, повідомляє DW.

П’ятиповерхова будівля на Ріґерштрасе, 94 до падіння Стіни належала до Східного Берліну. Сквотери окупували будівлю ще у 1990 році. Зі свого боку, вони намагалися легалізувати своє проживання і створити житловий кооператив, а муніципалітет з іншого боку неодноразово намагався їх виселити, називаючи їх «лівими екстремістами». Зараз тут зайнято 30 квартир, і деякі мешканці навіть мають договори оренди.

Фото: Singlespeedfahrer / Вікіпедія

З середини 2010-х протистояння посилилося, оскільки район Фрідріхсхайн активно джентрифікується й сквот на Ріґерштрасе є цінним приміщенням для інвесторів. У 2016 році сталися найжорсткіші сутички, в яких постраждали й мешканці інших будинків і їхнє майно. При цьому місцеві жителі звинуватили поліцію в неадекватних заходах. Тоді понад 3,5 тисячі людей вийшли на демонстрацію проти дій поліції, а суд також став на бік сквотерів.

Цього разу влада занепокоїлася пожежною безпекою та отримала у суді дозвіл на перевірку. Напередодні перевірки поліція підігнала до будівлі броньовані автівки та водомети.

Сквотери побоюються, що перевірка – це лише привід, щоб їх виселити. Вони забарикадували підступи до будівлі та почали закидувати поліцейських камінням. Поліція поскаржилася, що кількасот протестувальників зібралися на даху і звідти кидали каміння та піротехніку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button