Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Sebastian Unrau/unsplash.com

Україна щорічно офіційно заготовляє близько 20 мільйонів кубометрів деревини. Більшість незаконних вирубок проводяться з документами, але порушують інші вимоги закону. Наприклад, є санітарні рубки здорових дерев. На таку рубку є всі документи, однак ці документи брешуть про стан лісу.

Інший приклад – санітарна рубка в сезон тиші. На неї також є всі документи, але рубали ліс тоді, коли це заборонено законом. Що відбувається в Україні з лісами та їхньою виробкою розбирались «Тексти».

Незаконні рубки – не єдина проблема лісів України

Законність або незаконність рубки свідчить лише про те, що під час її проведення були дотримані/недотримані вимоги законодавства. Наприклад, Польща майже не проводить суцільні рубки в гірських лісах, адже це шлях до ерозії та зсувів грунту. В Україні ж суцільні рубки в Карпатах не заборонені, тобто є законними.

Висадити дерева = відновити ліс. Чи дійсно так?

За сучасними науковими підходами, ліс – це не лише «кущі й дерева», а й складна екосистема з багатьох складників: дерев, тварин, тисяч видів рослин, грибів, мохів та лишайників. В Україні більш як половина лісів були колись зрубані, а на їхньому місці штучно висаджувалися дерева. Часто там, де в природі мав би бути мішаний ліс з різними видами дерев, створювалися посадки лише одного виду. Такі штучні ліси часто є збідненими – у них майже ніхто не живе. Так відбувається процес деградації лісів України.

Плантації на місці природних лісів

Деградовані штучні ліси часто не є стійкими до пожеж чи посух. Дерева легко знищуються короїдами або іншими шкідниками. Деградовані ліси вже не очищують повітря або запобігають посухам.

Мертві дерева не захаращують ліс

У контексті заповідних лісів часто згадують про те, що вони стали захаращеними та потребують прибирання, бо розводяться шкідники. Насправді це не так. Сухі дерева та їхні фрагменти (деревина) є невіддільною частиною лісової екосистеми. Не менш важливою, ніж живі дерева.

По-перше, від мертвих дерев залежать сотні й тисячі різних видів комах, грибів, лишайників та мохів. По-друге, у мертвих деревах накопичена купа речовин та елементів, потрібних для росту живих дерев.

Наприклад, у країнах Європи є програми, спрямовані на збільшення кількості мертвої деревини. В Україні все навпаки: вважається, що мертва деревина – це «розсадник шкідників».

Українських лісів стає дедалі менше? Не зовсім так

Офіційно площа лісів становить приблизно 16% території країни. В Україні є також приблизно 500 тисяч гектарів лісів, які лісами не вважаються й не перебувають під охороною держави. Здебільшого це так звані самосійні ліси, які утворилися природним шляхом на закинутих полях. У документах це «рілля» або «пасовище». Площа офіційних лісів України протягом останніх 30 років залишається приблизно незмінною. У 99% після вирубки дерева висаджуються або відновлюються природним шляхом. Але сьогодні ліси деградують і стають бідними і нестійкими.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button