Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23657 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Christophe Finot

Біля селища Треньї у Франції триває будівництво замку за автентичним середньовічними технологіями. Спорудження замку Геделон називають «найбільшим у світі археологічним експериментом».

Ідея спала на думку підприємцю Мішелю Гійо, який у 1970-х придбав руїни ренесансного замку Сен-Фарго та відновив його. Згодом він вирішив, що було б цікаво збудувати замок з нуля, щоб реконструювати середньовічні технології. До 1997 року Гійо вдалося зібрати на проєкт 400 тисяч євро від Євросоюзу, французького уряду й приватних осіб. Надалі долучили спільнокошт.

Для будівництва замку Геделон обрали місце поряд із лісом, кам’яним кар’єром і водоймою. У середні віки транспортування будівельних ресурсів було б дорогим задоволенням, тож матеріали мали бути неподалік.

Головний архітектор Жак Мулен розробив креслення, спираючись на архітектурну модель часів короля Філіппа II Августа. У XVII-XVIII столітті Філіпп II Август стандартизував фортифікаційні споруди, які стали передбачати полігональні плани, масивні кам’яні стіни, велику головну башту, дві башти для захисту головного входу тощо.

Будівельники вирішили відтворити весь організаційний процес – не лише видобуток, транспортування за допомогою коней й обробку матеріалів, включно з пігментами для фарби. Інструменти так само виготовляють у кузні вручну з місцевих матеріалів.

Фото: guedelon.fr

Наразі в будівництві задіяно 70 людей: каменярів, лісорубів, гончарів, гонтарів, ковалів, теслярів тощо. Деяких волонтерів навчають на місці й навіть видають сертифікати про професійну кваліфікацію.

Проєкт має передусім наукову мету – так, у процесі будівництва було наново винайдено чимало забутих технологій.

Місце будівництва зараз слугує, зокрема, й туристичною та освітньою атракцією. Тут проводять екскурсії, на яких розповідають про Середньовіччя, професії та умови роботи тих часів. У 2014 році BBC зняла фільм «Таємниці замку», в якому описала проєкт як «найбільший у світі археологічний експеримент». Ця стрічка викликала ще більшу цікавість до замку.

За матеріалами: DW, ArchDaily

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button