Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23445 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фасад з живим виноградом Вічі. Фото: Зберегти Квіти України / Facebook

Під модерністською будівлею «Квіти України» на вулиці Січових Стрільців, 49 зрізали багаторічний виноград, який обплітав фасад. У забудовника запевняють, що рослини тимчасово пересадили у розсадник, а пізніше використають в оформленні фасаду.

Зів’яле листя на фасаді після видалення винограду Вічі. Фото: Зберегти Квіти України / Facebook

Громадська ініціатива, яка виступає за збереження будівлі «Квіти України» та надання їй статусу пам’ятки архітектури, заявляє, що виноград зрізали в розпал спеки, а також без попередження й напередодні вихідних. Зазначають також, що крім винограду зникло все багатолітнє зелене оформлення, яке було частиною простору навколо будівлі.

«Представнику забудовника десять разів пояснили, що виноград, атріум і фасади є реальною цінністю. Що зробив забудовник? Зрізав 30-річний виноград. Це майстер-клас для забудовників “що потрібно зробити з самого спочатку, щоб жодному вашому слову більше не вірили”», – коментує нардеп Дмитро Гурін.

Зів’яле листя на фасаді після видалення винограду Вічі. Фото: Зберегти Квіти України / Facebook

«Іноземний інвестор», якого не називають, планує реконструювати будинок і перетворити його на офісний центр із надбудовою й підземним паркінгом. Замовником реконструкції виступає ПрАТ «Квіти України», а передпроєктні пропозиції розробляла архітектурна майстерня Георгія Духовичного.

Ольга Соловей, яка тимчасово відповідає за комунікацію забудовника, повідомила «Хмарочосу», що виноград та інші рослини пересадили у розсадник спеціалісти.

«Не лише виноград, але й інші рослини було викопано спеціалістами та пересаджено тимчасово з метою подальшого використання нами же. Є і фотографії, і документи… Спеціалісти запевнили нас, що за рік виноград набирає 3-5 метрів і аналогічне озеленення буде за 3-5 років», – зазначила вона.

Пересаджений виноград у розсаднику. Фото: Ольга Соловей

За її словами, неможливо проводити реконструкцію фасаду з озелененням на ньому.

Водночас мистецтвознавиця Євгенія Моляр наводить приклад із реставрацією оранжереї на Виставковому центрі: «На ВДНГ відреставрували оранжерею, котра вся обплетена виноградом. Піднімали виноград, міняли скло, і клали гілки на місце».

Крім того, ініціатива «Зберегти “Квіти України» запевняє: «Пересадка коренів у спеку в будь-якому разі є травматичною».

Місце видалення винограду під будівлею «Квіти України». Фото: Ольга Соловей

21 червня речник інвестора Пишний публікував заяву, в якій йдеться про пересадку винограду. Так, інвестор готовий провести відкритий конкурс концепцій, на якому переможця обиратиме професійне журі разом із громадою.

«Щодо чудових фасадних зелених насаджень – їх доведеться тимчасово пересадити і їхня подальша доля та дислокація на об’єкті стануть зрозумілими після вибору концепту-переможця. Звісно, технічним завданням буде передбачено створення подібного унікального рослинного оформлення фасаду, і ми будемо готові взяти на себе зобов’язання його реалізувати», – йдеться у заяві.

Виноград та туї до видалення. Фото: Дмитро Гурін

Пересаджені виноград та туї. Фото: Ольга Соловей

Також в опублікованій Пишним заяві, йдеться про те, що розроблене рішення передбачає вісім поверхів над рівнем землі, висота яких не перевищуватиме 27 метрів, і один підземний. Забудовник обіцяє зберегти вхідну групу з боку вулиці Січових Стрільців, реставрувати фасади. Цінні фрагменти інтер’єру та вітражі буде «делікатно демонтовано» та відновлено після реновації.

Щодо заскленого атріуму, то інвестор не вважає можливим зберегти його, посилаючись на те, що протягом 38 років цю частину будівлі вже переробляли й вона втратила свій первісний вигляд.

І Ольга Соловей, і речник інвестора Олексій Пишний запевняють, що проблема виникла через непорозуміння з громадськістю, однак із цього тижня планують перезапустити комунікацію та донести наміри інвестора.

«Квіти України» у 1980-х роках. Фото: Зберегти Квіти України

Будівля «Квіти України» зі скляним павільйоном (атріумом) була збудована у 1985 році й тоді ж відзначена премією Спілки архітекторів як будівля року. Архітектор Микола Левчук, автор оригінальної будівлі «Квітів» повідомив, що замовник нинішньої реконструкції розпитував, як можна переробити все під офіси. Левчук вважає, що для цього потрібно знести увесь павільйон.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button