Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23531 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/kyivcity.gov.ua

З першого липня Євросоюз запроваджує так звані ковідні паспорти, які полегшать подорожі людям, вакцинованим проти коронавірусу однією з чотирьох схвалених Європейським агентством з лікарських засобів вакцин. Хоча серед них є AstraZeneca, але це не стосується вакцини Covishield, виробленої за ліцензією індійським Serum Institute, повідомляє Reuters.

Наразі Європа визнає такі вакцини: Moderna, Pfizer/ BioNTech, Johnson & Johnson та Vaxzevria. Остання – це назва розробленої оксфордськими вченими вакцини AstraZeneca. Компанія перейменувала свою вакцину наприкінці березня, щоб відрізняти від інших вакцин, вироблених за цією ж ліцензією.

В Україні з кінця лютого вакцинували індійською AstraZeneca (Covishield), а з квітня – AstraZeneca (SKBio) виробництва Південної Кореї. Обидві схвалені ВООЗ, але не Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) – попри те, що їх виробляють за тією ж технологією, що й Vaxzevria.

Міністерство охорони здоров’я Індії та Serum Institute зараз намагаються домовитися про визнання Covishield, аби індійські громадяни могли вільно подорожувати Європою. «Я підняв це питання на найвищому рівні та сподіваюся розв’язати його найближчим часом, як зі регуляторними органами, так і на дипломатичному рівні», – заявив виконавчий директор Serum Institute Адар Пунавалла.

Йдеться, звісно, не лише про громадян Індії – країна є найбільшим у світі виробником вакцин, переважно завдяки Serum Institute, й постачала Covishield майже у 100 країн світу, зокрема і в Україну. При цьому в квітні Індія призупинила постачання вакцин проти COVID-19 через сильний спалах епідемії всередині країни й, відповідно, нагальну потребу задовольнити внутрішній попит.

Водночас окремі країни Європи можуть запроваджувати власні правила для в’їзду. Наприклад, Кіпр, крім чотирьох «європейських» вакцин, визнає також російський Спутнік та китайську Sinopharm. А Болгарія та Іспанія визнають вакцинацію препаратами, які схвалила ВООЗ, – наразі їх шість: Moderna, Pfizer/ BioNTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca (включно з Covishield), Sinopharm та CoronaVac.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button