Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

24 червня КМДА та всі оператори послуг прокату електросамокатів міста підписали меморандум про співпрацю, який регулює їх безпечне використання в місті. Зокрема, компанії зобов’язали знизити швидкість електросамокатів до 20 км/год, а в окремих пішохідних зонах до 14 км/год, облаштувати стоянки для самокатів із розміткою та запровадити зони, де буде заборонено залишати самокати.

Зараз у місті працює сім сервісів прокату:  Bolt, Scroll, Bike Now, Kiwi, Zelectra та VZHOOH та Jet. «Хмарочос» опитав їх, щоб з’ясувати, скільки електросамокатів доступні для прокату в столиці.

Компанія Scroll наразі має 650 електросамокатів у Києві, а Kiwi – 90. У компанії Bolt повідомили, що зараз мають понад дві тисячі електросамокатів у Києві. «80% самокатів повністю розряджені наприкінці дня, а 60% поїздок здійснюються у ранкові та вечірні години-пік з 7 до 9, а також із 17 до 19 вечора, – додає Антон Милка, керівник напряму з розвитку шерінгових сервісів компанії Bolt в Україні. – Це показує, що електросамокати стали для багатьох жителів міст способом пересування містом, а не просто розвагою».

У VZHOOH зазначили, що це конфіденційна інформація. Таку ж відповідь дали у компанії Bike Now, яка крім електросамокатів має також близько двох тисяч прокатних велосипедів у місті. У Zelectra не відповіли на запит «Хмарочоса».

Для цих компаній ми орієнтовно підрахували кількість доступних зранку на мапі у додатку електросамокатів. У VZHOOH та Zelectra їх виявилося близько 150, у Bike Now – близько 300. У додатку сервісу Jet, який запустили 29 червня, наразі доступно близько 75 самокатів. 

У сумі – близько трьох з половиною тисяч орендних самокатів у Києві. Водночас Віталій Селик, голова «Рада з урбаністики Києва», наводить дещо вищі показники – до чотирьох з половиною тисяч.

А скільки в інших містах світу?

За оцінками компанії Mobility Foresights, в 177 містах Європи та США загалом нараховується понад 150 тисяч прокатних електросамокатів.

У Стокгольмі, до прикладу, нараховують понад 14 тисяч електросамокатів, у Берліні – понад 11 тисяч (станом на 2019 рік) електросамокатів, а Мадриді – понад 8,6 тисяч.

У Парижі зараз 15 тисяч електросамокатів. Їх було навіть більше, поки у 2020 році міська влада не представила нові обмеження: у місті можуть працювати лише три сервіси, кожен з яких забезпечує п’ять тисяч прокатних одиниць.

Обмеження на кількість діють і у Сан-Франциско: кожна компанія початково може здавати оренду лише тисячу самокатів. Однак за умови постійного забезпечення належного рівня сервісу їм можуть дозволити поставити на вулиці до двох з половиною тисяч електросамокатів. Потенційно у місті може бути десять тисяч одиниць для прокату. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button