Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Navy Medicine / Вікіпедія

Міністерство охорони здоров’я очікує, що протягом липня до України надійдуть два мільйони доз американської вакцини проти коронавірусу Moderna. Про це заявив очільник МОЗ Віктор Ляшко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми зі США домовилися: нам через механізм COVAX обіцяють поставити найближчим часом два мільйони доз вакцини Moderna», – зазначив Ляшко.

Українські імунологи також розглядають можливість взаємозамінності вакцин Pfizer та Moderna. В основі як Файзера, так і Модерни – матрична РНК. Зазначимо, що в деяких країнах почали практикувати змішування різних вакцин, є наукові свідчення про ефективність такого підходу.

    • Moderna – вакцина проти COVID-19, розроблена американськими вченими з NIAID і BARDA та компанією Moderna. Це одна з чотирьох вакцин, схвалених в Європі. Її також схвалила ВООЗ. Для повної імунізації потрібні дві дози, введені з інтервалом у чотири тижні. Виробник заявляє про ефективність вакцини на рівні 100%.

Крім того, в серпні очікується постачання чотирьох мільйонів доз вакцини Novavax. Загалом Україна домовилася про постачання 10 мільйонів доз цієї вакцини.

    • Novavax (NVX‑CoV2373) – вакцина, вироблена однойменною американською компанією. В її основі – спайковий білок коронавірусу. Схожим чином працюють вакцини від грипу та гепатиту В. Вакцинація передбачає введення двох доз з інтервалом 21 день. Останні клінічні дослідження показали 90% загальної ефективності. Вакцину також виробляє індійський Serum Institute під брендом Covovax.

Також у липні очікують ще 5,32 мільйона доз Coronavac та мільйон доз Pfizer, у серпні – ще мільйон доз Pfizer.

Наразі в Україні вакцинують індійською та південнокорейською AstraZeneca, Pfizer та CoronaVac.

    • Pfizer під торговельною маркою Comirnaty – вакцина, розроблена німецькою компанією BioNTech у співпраці з американською Pfizer. Це РНК-вакцина, в її основі – матрична РНК, генетичний матеріал, на якому імунна система тренується боротися з реальним вірусом. Загальна ефективність становить 95%. Інтервал між двома дозами становить 21 день. Схвалена ВООЗ і ЕМА.
    • CoronaVac – вакцина китайської компанії Sinovac Biotech. Містить інактивовані частинки коронавірусу, які провокують імунну реакцію. Третя фаза дослідження показала ефективність проти симптоматичного перебігу COVID-19 на рівні 51%. Однак під час практичного використання вакцина показала більшу ефективність – на рівні 65-80% щодо симптоматичного ковіду. МОЗ України вказує загальну ефективність 83,5%. Першого червня ВООЗ схвалила CoronaVac для екстреного застосування, EMA – поки що ні. Вакцина постачається у флаконах по одній дозі. В Україні дві дози вводять з інтервалом у 21 день.
    • AstraZeneca – вакцина, розроблена вченими Оксфордського університету, які згодом уклали угоду з британсько-шведською компанією AstraZeneca. Це векторна вакцина, яка використовує генетично модифікований аденовірус шимпанзе. Загальна ефективність становить 81,3%. Інтервал між двома дозами – 12 тижнів (приблизно три місяці) або довше. У Євросоюзі вакцину виготовляють під торговельною маркою Vaxzevria. Вона схвалена ВООЗ і ЕМА. В Україні щеплять виготовленою в Індії Covishield та SKBio виробництва Південної Кореї – обидві схвалені ВООЗ, але не EMA.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button