Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Урбазаври – це так звані міські монстри, точки на мапі, які уособлюють маленькі та великі урбаністичні проблеми. Проєкт «Місто VS Урбазаври» від бренда glo™ покликаний привернути увагу до них та перетворити локації в Києві, Одесі та Харкові на сучасні громадські простори. 

На правах реклами
glo™ призначений для повнолітніх споживачів тютюну або нікотину

Команда бренду вірить у «теорію маленьких справ»: навіть незначні, на перший погляд, зміни, – нові вуличні меблі чи артпростір у парку – можуть дати поштовх до більш глобальних трансформацій. Тому до проєкту залучили експертів громадської організації «Міські реформи», які дослідили проблеми міст, запропонували кілька локацій та концепції їх перетворення методами тактичного урбанізму. 

Які з запропонованих просторів будуть оновлені в межах проєкту – обирали самі містяни. За результатами голосування найбільше голосів за трансформацію зібрали набережна річки Либідь у Києві, Грецька площа в Одесі та сходи Театрального провулка в Харкові.

Що далі?

Після визначення переможців голосування у кожному місті починається активна робота з реалізації цих проєктів. 

До процесу приєдналися відомі персоналії: очолила рух проти Урбазаврів BIG HERO кампанії Леся Нікітюк, а у кожному місті до «полювання» долучилися інфлуенсери CITY HEROES: Юлія Бевзенко у Києві, Ната Сміріна у Харкові та Андрій Шабанов  в Одесі. Вони очолюють локальні команди змін та розповідають про хід подій на локаціях. 

Крім того, йде залучення місцевих архітекторів та будівельників, які будуть безпосередньо реалізовувати проєкт. Це необхідно для того, щоб проводити роботи одночасно у трьох містах.

«Паралельно відбувається постійне доопрацювання концепцій, створення робочого проєкту, формування кошторису. А також попереднє виробництво конструкцій, – розповідає Євгенія Дулько, представниця ГО «Міські реформи». – Частини майбутніх конструкцій створюються у майстерні, щоб скоротити час монтажу безпосередньо на місці».

Фінальні роботи з оновлення локацій заплановані на кінець липня. За новинами щодо відкриття просторів можна стежити на Instagram-сторінці проєкту.

Київ: набережна річки Либідь

Простір біля річки Либідь уособлює одну з урбаністичних проблем сучасного Києва – відсутність доступу до води. І тому серед цілей перетворення цієї локації – дати можливість містянам користуватися набережною, яка сьогодні занедбана та маргіналізована. «Чимало жителів Києва ніколи не були тут, хоча питання річки Либідь в останні роки неодноразово піднімали активісти та урбаністи», – зазначає Євгенія.

Для трансформації бренд glo™ разом з ГО «Міські реформи» обрали відрізок колектора від провулка Фізкультури до вулиці Івана Федорова. Проєкт використовує методи тактичного урбанізму, а тому не передбачає глобальної реконструкції набережної та звільнення річки з бетонного колектора. Однак може спровокувати дискусію навколо ролі водойм та природи загалом у сучасному місті.

«Київ — це не тільки Золоті ворота, це різні райони, в яких живуть і гуляють люди. Проводити час на вулиці у гарній, доглянутій зеленій зоні — що може бути краще, ще й влітку?» — зазначає CITY HERO Юлія Бевзенко. 

За допомогою арт-об’єктів та вуличних меблів урбаністи прагнуть показати кілька нових потенційних сценаріїв використання простору біля річки Либідь. «Тут можна по-різному проводити час: гуляти, зустрічатися з друзями, призначати побачення, навіть організовувати вечірки, – розповідає Євгенія Дулько. – Це дійсно крута локація».

«Обіцяю приїхати туди з шампанським і своїми друзями, щоб розповісти всьому Києву, що тепер набережна річки Либідь готова приймати гостей», – додає Бевзенко. 

Одеса: Грецька площа

Грецька площа – це популярна точка у центрі Одеси, яка, однак, погано пристосована до потреб містян. Великий пустий простір не пропонує місць для сидіння, сильно нагрівається влітку та використовується переважно для транзиту.

«Те саме місце на Грецькій Площі, яке буде трансформоване, завжди було людним і галасливим. Прямо по центру цієї частини площі була кінцева зупинка громадського транспорту. А тепер там тиша. Просто порожньо. Хотілося б знову вдихнути життя у це місце», – ділиться враження CITY HERO Андрій Шабанов. 

«Тактичний урбанізм завжди враховує контекст. І зараз ідея трансформувати Грецьку площу стала ще більш доцільною, адже з четвертого червня в Одесі запустили проєкт пішохідного центру, – пояснює Євгенія Дулько. – Наша ідея полягає в тому, аби створити нову атракцію та додати нових сценаріїв використання в точці, що стала пішохідною з усіх сторін на вихідні та свята».

Додатковим завданням для команди проєкту було розробити тактичні рішення, що гармоніюватимуть з історичним центром Одеси, навколишньою забудовою та не додаватимуть візуального шуму. Крім того, перетворення не повинно зачіпати вже сформовані просторові рішення площі та пішохідні потоки.

Для переосмислення цієї локації урбаністи пропонують встановити тут тимчасові конструкції, які вирішать наявну потребу в місцях для відпочинку, спілкування невеликими компаніями, затінку та озелененні. «Якщо раніше цю територію використовували лише для транзиту, тепер у містян буде причина тут затриматися», – додає урбаністка. 

«Не люблю робити прогнози. Але, сподіваюся, це стане новим місцем тусовки в теплий сезон для одеситів і гостей південної столиці», – додає Шабанов. 

Харків: зелені сходи на Театральному провулку

«Це цікава локація: раніше сходи пов’язували два нічних клуби і тут був постійний потік людей, – розповідає Євгенія Дулько. – Але зараз провулок занедбаний, неосвітлений і просто нікому не потрібний. Тому це хороший простір для трансформації».  

Провулок знаходиться поблизу району Поділ, який наразі розвивається: тут відкривають нові заклади, магазини, інші локальні бізнеси. «Ми відчуваємо, що це місце сили в Харкові, тому шукали точки, які можуть бути трансформовані саме тут», – пояснює урбаністка. Ще одна перевага локації – цікавий ландшафт, що не так часто зустрічається у місті.

«Мені здається, що на даному етапі, з огляду на те, як зараз ці сходи виглядають, ніхто не думає про цю локацію як потенційне місце тусовки, де можна зависнути і приємно провести час. І якщо показати харків’янам потенціал Зелених сходів через класний дизайн і доглянутість, ця локація заграє новими фарбами і стане важливою для міста», – розповідає CITY HERO Ната Сміріна. 

Концепція простору передбачає створення альтернативного культурного маршруту з яскравою навігацією та металевою конструкцією, що ніби веде відвідувачів через провулок. «Трансформація підкреслить протяжність. Цю локацію треба пройти; це шлях, а не точка», – додає Дулько. Водночас тут передбачили місця для сидіння та додаткову точку інтересу: невеликий оглядовий майданчик наприкінці сходів.

«Ці сходи в новому дизайні відмінно впишуться і будуть таким перехідним містком між центром міста і набережною, на якій теж дуже приємно гуляти», – зазначає Смирина. 

Підписуйтесь на Instagram-сторінку проєкту @urbasaurus, щоб стежити за процесом трансформації та новинами щодо відкриття оновлених локацій.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button