Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/Ukrhydroenergo

Інноваційна система зберігання енергії, розроблена за підтримки USAID, підвищить ефективність роботи Укргідроенерго та сприятиме інтеграції України до європейської електромережі. Система вартістю 212 мільйонів доларів буде впроваджена коштом позики від Світового банку.

Нова система акумулювання енергії працюватиме разом з турбінами гідроелектростанцій та забезпечуватиме швидшу реакцію на зміну електричного навантаження в державній енергомережі. Водночас це рішення зменшуватиме зношення гідроагрегатів, покращуватиме загальну надійність енергосистеми та зменшить експлуатаційні витрати.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки підготувало техніко-економічне обґрунтування проєкту, що дало можливість залучити фінансування Світового банку.

Комбінацію коротко- та довготривалих батарейних накопичувачів буде додано до п’яти стратегічних гідроелектростанцій уздовж основної водної магістралі виробництва електроенергії в Україні:

  • на Дністровській (довготривалий накопичувач),
  • Київській,
  • Канівській,
  • Кременчуцькій,
  • і Середньодніпровській ГЕС.

Крім того, буде встановлено сонячні фотоелектричні станції, які допоможуть Укргідроенерго зменшити денне споживання енергії та експлуатаційні витрати на кожній ГЕС.

В USAID зауважують, що використання відновлюваних джерел та передових технологій сприятиме декарбонізації (відмові від викопних видів палива) енергетичного сектору, підвищенню енергоефективності та зменшенню залежності від імпорту енергії – а це і є основними цілями технічної допомоги USAID в Україні.

Сучасні акумуляторні батареї та відповідне програмне забезпечення для управління ними також підвищать швидкість реагування на зміну електричного навантаження та гнучкість в електромережі, що сприятиме інтеграції України до європейської мережі ENTSO-E.

Уряд України ухвалив проєкт 2 червня, а 30 червня Рада виконавчих директорів Світового банку затвердила 212 мільйонів доларів на його реалізацію.

Факти про проєкт:
  • Українська національна енергосистема вразлива до сезонних падінь виробництва електроенергії – тобто коли ріки поблизу ГЕС замерзають. Проєкт забезпечить сучаснішу систему управління та балансування електроенергії, яка допоможе збільшити гнучкість та покращити стійкість до сезонних змін.
  • Укргідроенерго змушене витрачати дедалі більше коштів на експлуатацію та технічне обслуговування своїх турбін, щоб підтримувати їх належну роботу, а також на задоволення вимог до балансування потужності. У межах проєкту буде автоматизовано роботу та управління навантаженням в режимі реального часу між батареями, гідротурбінами (на рівні заводу та окремих турбін), насосними гідростанціями та державною системою передачі для підвищення надійності та стабільності енергосистеми, що призведе до покращення якості електроенергії.
  • Об’єкти сонячної генерації, які будуть встановлені на кожній гідроелектростанції, допоможуть Укргідроенерго зменшити експлуатаційні витрати на місці експлуатації.
  • Системи батарейних накопичувачів будуть встановлюватися на наявних об’єктах ГЕС, тож вони не потребують виділення додаткових земель.
  • Проєкт Дністровської ділянки також передбачає станції зарядки для електромобілів.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button