Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Чистота київського повітря викликає багато питань. Іноді можна спостерігати смог, який вкриває місто через відсутність вітру. В такі дні дихати стає важко, ніс закладає, починає боліти голова.

Восени 2020 року місто потрапило у трійку найбрудніших за даними IQAir, а станції моніторингу якості повітря, які встановили громадські організації, регулярно фіксують перевищення норм забрудненості.

 

Як боротися з цією проблемою?

Однією з основних причин загазованості є велика кількість авто, якими користуються для щоденних поїздок. Рівень автомобілекористування у столиці становить 80-90%, у той час, як у країнах ЄС 50-60%. Це означає, що в 8-9 випадках з 10 кияни обирають власне авто (якщо воно у них є), а не громадський транспорт. Тож зменшення рівня автомобілекористування може стати найбільш дієвим способом покращити якість повітря. Але є природні способи боротьби. Це – дерева.

Сергій Васьков, підприємець, керівний партнер компанії «ЕСКА Капітал»

«В Києві брудне повітря і нам доводиться цим дихати. Що очищає повітря? Не існує кращої системи для вловлювання надлишкового CO2, ніж дерево. Отже, в Києві треба саджати більше дерев. Навіть президент висунув ініціативу посадити один мільярд дерев в Україні. Але міське середовище іноді спроєктоване так, що висадити дерева немає де. Вільний простір з більшою ймовірністю продадуть забудовникам, ніж облаштують парк. Ми — український бізнес і у нас була ціль зробити корисний соціальний проєкт для наших людей і міста. Якось ми натрапили на ідею moss-модулю. Один такий модуль — очищує повітря як цілий парк дерев. Коли ми дізналися про цей факт, то зрозуміли: це воно».

Якщо для висаджування великої (чи бодай якоїсь) кількості дерев бракує місця, на допомогу приходять інновації. Модуль з мохом займає всього лиш 1% від тієї площі, яка знадобилася б, щоб посадити 275 дерев, але виконує еквівалентну роботу. Мох фільтрує пил, вловлює оксид азоту та вуглекислий газ (до 240 метричних тонн на рік). Він здатен очистити повітря в радіусі 50 м. Як йому це вдається? Завдяки біологічним характеристикам: мох має набагато більшу площу листя, ніж будь-яка інша рослина.

Торік команда «Агенти Змін», Лабораторія інноваційного розвитку ПРООН та CO Екоклуб «Зелена Хвиля» уже перевірили, що вертикальна стіна з мохом здатна суттєво покращити якість повітря, зробити мікроклімат комфортнішим, а простір поруч — затишнішим.

Хто це придумав

У створенні мосс-модулів є предісторія. Першими цю технологію придумали німецькі вчені з компанії Green City Solutions. Її розробили спеціально для боротьби з забрудненим повітрям і теплом у місті, щоб жителям та туристам було чисто і комфортно. «Міські меблі» — так називають проєкт CityTree. Офіційно він вважається першим у світі інтелектуальним біологічним фільтром.

Перші кілька таких модулів встановили на вулицях лондонського Вест Енду у 2018-му. Потім такі модулі встановили на вулицях Берліну, Парижу, Брюсселю, Амстердаму, Гонконгу та Осло.

Українські активісти та екологи вирішили запозичити технологію. Дещо видозмінена українська версія модулю була встановлена на Поштовій площі у 2020-му році. Місце вибрали не випадково, адже на набережній немає зелених насаджень, натомість є бетон і багаторівнева транспортна розв’язка.

Якщо кожен лондонський модуль містив вбудований пристрій (IoT) для моніторингу поливу, то у першого українського модулю автоматизованої системи не було. Вона не дешева. Також у вітчизняного аналога не було місця для сидіння і сонячної батареї.

Пізніше виявилося, що мох вимогливий до якості та кількості світла. Оскільки набережна Дніпра відкрита і незатінена, мохові було спекотно і за якийсь час він почав всихати. Його негайно прибрали з локації і зараз він знаходиться в студії. Чекає на модернізацію.

«Моховий модуль — це, в першу чергу, експеримент, умови якого ми кожного разу покращуємо. Складність роботи полягає в роботі з «живими матеріалами», не тільки з каркасом, а й з вирощеним мохом. Ми не можемо використовувати стабілізований мох, який зараз дуже популярний, бо це не жива рослина. Основний виклик проєкту можна сформулювати тим, яку користь принесе моховий модуль на тому місці. Попередня версія була встановлена під естакадою на Поштовій Площі і мох швидко втратив свої корисні якості через перенавантаження та сухі умови. Версія, яку ми встановили зараз, має покращену систему поливу, а також знаходиться у межах зеленої зони. Через це модуль включається в процеси всередині цієї зеленої зони та посилює їх, чим ми вирішуємо проблему пересихання моху і поліпшуємо його фільтраційні спроможності» – зазначають Анастасія Скок та Настя Іщенко, експертки проєкту.

Нова покращена функціональна версія

В компанії врахували попередній досвід українського модулю і зробили покращений варіант версії 2021:

Візуалізація оновленого більш функціонального модулю

  • Металевий каркас покрили світло-сірим композитом — він стійкіший до погодніх умов і виглядає більш естетично
  • Закупили спеціальний вирощений мох, а не звичайний лісовий;
  • Додали автономну систему поливу, що складається зі спеціального “агроволокна”, на яке кріпиться мох. Вода на агроволокно потраплятиме через резервуар, який буде відкритим і накопичуватиме дощову воду, а при потребі — рівномірно віддаватиме моху;
  • Якщо протягом тривалого часу не буде дощів (ми передбачили цю проблему), поливати конструкцію можна вручну. Раз на тиждень. Домовилися з місцевою громадою, щоб вони помогли підтримувати життєздатність моху;
  • Найголовніше, що з’явилося в конструкції тепер — це лавка. Для цього збільшили висоту конструкції на 40 см, щоб сидіти було зручно

 

Антон Дядюра, підприємець, керівний партнер компанії «ЕСКА Капітал»

«Коли команда проєкту встановила свій перший модуль, то сподівалися, що це стане гарним прикладом для наслідування. Що ініціативу побачать і повторять. Так і вийшло. Ми підхопили ідею. Сподіваємося, інші підприємці підхоплять її теж. Або якусь іншу, головне — щоб міське середовище було для людей. Звісно, висадити справжні дерева було б краще, але в умовах обмеженої площі доводиться шукати варіанти».

Дозвіл на встановлення модулю надало Комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Шевченківського району. Офіційно ми його отримали 8-го червня. Ще 10 робочих днів знадобилося підрядникам, щоб зварити сталеву конструкцію, покрити лаком і відшліфувати, а також замовити мох та змонтувати лавку.

Намагалися зробити модуль ергономічним

Новий мосс-модуль встановили в Михайлівському сквері. Між Софіївською церквою і Михайлівським собором, між готелями Хаят та Інтерконтиненталь. Ця площа доволі велика за розмірами і дуже нагрівається влітку. Плюс поруч проходить кілька важливих автомобільних вулиць. Очевидно, що зелених насаджень бракує. А ще ми сподіваємося, що зважаючи на туристичну привабливість місцини, люди звертатимуть на модуль увагу. Можливо десь у когось виникне бажання зробити ще хоч один такий екземпляр. Як колись захотіли ми.

[metaslider id=”134907″]

Про лізингову компанію «ЕСКА Капітал»

Компанія фінансує мікро- та малий бізнес на купівлю с/г, вантажної, будівельної або спецтехніки, щоб малі підприємці почали або розширили свою справу. Сприяє розвитку українського фондового ринку через випуск корпоративних облігацій та популяризацію інвестування у цінні папери. Тут дотримуються цілей сталого розвитку ООН, а за позитивний вплив на економіку «ЕСКА Капітал» отримує фінансування від двох міжнародних фондів, які вкладають кошти виключно в ESG компанії. В рамках КСВ та sustainability реалізує 1-2 великих соціальних проєкти на рік.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button