Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: kiev-foto.info

Департамент охорони культурної спадщини КМДА у минулому році погодив проєкт реконструкції садиби Терещенків, що на бульварі Тараса Шевченка, 34/11. Про це повідомила ексдепутатка Олена Терещенко. Її чоловік – Мішель Терещенко – нащадок власника старовинної садиби.

За даними прокуратури, Департамент КМДА у березні 2020 року погодив проєкт перебудови (реконструкції) пам‘ятки архітектури. Олена Терещенко зазначає, що цей проєкт передбачає надбудову та перебудову чинних будинків садиби під офісний центр, в результаті якої будівля втратить свою автентичність.

Особняк в стилі неоготика побудували в 1874-1875 роках за проєктом київського архітектора Андрія-Фердінанда Краусса. Пам’ятка архітектури взята на облік рішенням Київради в 1986 році. У 1998 році взято на облік також флігель як щойно виявлений об’єкт культурної спадщини.

За даними розслідування «Схеми», у 2004 році місто оголосило конкурс для потенційних інвесторів для садиби. Переможцем обрали «Укрнафту» (акції якої майже порівну належать державі та структурам Ігоря Коломойського). Уже невдовзі після укладання інвестиційного договору з містом, «Укрнафта» передала свої права на будинки «Центрелеватормлинбуду». Цю компанюю до конкурсу не допустили.

У 2007 році садибу, площа якої становить понад 1000 квадратних метрів, передали приватному товариству – ПАТ «Центрелеватормлинбуд» – за інвестиційним договором, у тому числі з умовою провести реставрацію пам’ятки. Проте майже 15 років будівля знаходиться у занедбаному стані та руйнується. Це може призвести до її фактичного знищення.

У червні цього року прокуратура звернулась до суду з вимогою повернути будівлю у комунальну власність. Правоохоронці встановили, що у 2008 році між структурними підрозділами КМДА та приватним товариством укладено «нікчемні угоди, якими пам’ятку фактично передано у приватну власність поза приватизаційною процедурою».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button