Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/renovation.map

Київрада проголосувала за рішення, яке передає ділянку під модерністським ринком-«шайбою» на вулиці Кудряшова, 1А в оренду на 10 років «для експлуатації та обслуговування».

«Це унікальна споруда, таких ринків в Україні всього п’ять. До Київської міської ради звернулася Асоціація архітекторів Польщі, Спілка архітекторів України, зверталася донька архітекторки Алли Аніщенко з проханням це рішення не підтримувати. Тому що це рішення дає повне право власнику демонтувати до фундаменту (як це вже не одного разу було) споруду, яку би в Європі ніколи в житті не дали би демонтувати», – звернулася до депутатів перед голосуванням представниця «Слуги народу» Ксенія Семенова.

Михайло Терентьєв з «Євросолідарності», член бюджетної комісії, заявив, що «наскільки знає», власник не зноситиме будівлю.

Водночас цільовим призначенням ділянки вже вказано «будівництво закладів торгівлі».

Фото: facebook.com/renovation.map

Не підтримувати рішення закликали також Аліна Михайлова з «Голосу», Євгенія Кулеба та Михайло Присяжнюк зі «Слуги народу».

Зокрема, Михайлова наголосила, що бенефіціаром ТОВ «Залізничний ринок» є бізнесмен-забудовник і мільйонер Вадим Єрмолаєв, компанії якого оперують в анексованому Криму, а окремі з них потрапили у санкційний список РНБО.

Присяжнюк звернув увагу на те, що «шайбу» розташовано під горою, яка може почати зсуватися в разі знесення будівлі та нового будівництва на її місці.

Попри ці аргументи за прийняття рішення проголосували 73 депутати, а проти – лише 11.

«Цікаво, що змусило кількадесят депутатів, які місяць тому рішення не підтримували, зараз голосувати за», – зауважує Семенова.

Як видно з поіменного голосування, за проголосували фракції Європейська солідарність, УДАР Віталія Кличка, Батьківщина та ОПЗЖ.

Одностайно проти проголосувала фракція Єдність.

Серед депутатів Голосу четверо проголосували за, а проти – одна Михайлова. Зі Слуги народу п’ятеро висловилися за проєкт, а проти – Вікторія Бурдукова та вже згадані Семенова, Кулеба та Присяжнюк. Також проголосував проти проєкту позафракційний Костянтин Богатов. Позафракційний Володимир Бондаренко – заступник міського голови та секретар Київради – голосував за.

Ринок був зведений у 1973 році за проєктом Алли Аніщенко, однієї з небагатьох архітекторок епохи київського модернізму. Про її творчий спадок ми писали у нашій серії «Монстри модернізму». Вона вважала коло «оптимальним рішенням для критого торгового закладу», але оригінальна архітектура небагатьох її «круглих ринків» була збережена саме у цьому, «Залізничному», який у 1990-х роках був біржею, а згодом – переоблаштований під супермаркет.

«Мапа реновації» запустила флешмоб на захист модерністського ринку-«шайби» на Кудряшова.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button