Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Студенти курсу Урбан дизайн школи «Урбанина» розробили проєкт реконструкції Лук’янівської площі. Вони показали, як район може стати зручним вузлом пересадки для пасажирів громадського транспорту, затишним простором для прогулянок та охайним місцем для торгівлі на ринку. Раніше вони створювали проєкти реконструкції Вокзальної площі та подільських Валів.

Основною транспортною проблемою площі є велика кількість конфліктів у русі автівок та громадського транспорту, зазначають дослідники. Щоб це змінити, пропонується перекрити прямий проїзд через площу по вулиці Дегтярівській, а на Іллєнка додати зупинкові кишені. Також потрібно створити пересадковий вузол: влаштувати кільцевий розворот для громадського транспорту та перекрити вулицю Білоруську для транзиту приватних автівок.

В «Урбанині» пропонують зробити повністю безпечну для пішоходів площу і перемістити трамвайні колії на вулицю Бердичівську. На вулиці Іллєнка додати виділені смуги громадського транспорту, веломережу та велохаб біля станції метро.

Щоб уникнути підтоплень, у середині нового розворотного кільця треба розмістити дощовий басейн. А на навколишніх вулицях створити систему водовідведення та озеленення, яка очищатиме та направлятиме дощову воду до басейну.

На площі зараз немає місць для відпочинку та комфортного проведення часу. Щоб наповнити площу життям, пропонують повернути початкові межі ринку та активізувати його зовнішній фасад. Між ринком та будівлею метро додати активну зону з деревами та літніми майданчиками та створити прогулянковий маршрут бульваром вулиці Білоруської.

Довгий час на місці площі була лише лісова ділянка, вздовж якої у 1840 році проклали Старожитомирську дорогу. Після масштабної повені 1845 року, територія увійшла до складу міста та почала активно заселятися жителями Подолу. Згодом тут утворився ринок, що існує й дотепер, а у 1892 році з’явилось трамвайне депо. В 1996 році відкрили станцію метро «Лук’янівська», а у 2002 побудували ТЦ «Квадрат».

Всі фото: hurbanyna.com

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button