Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Хмарочос

Через скарги українців Національний банк України працює над новим дизайном монет, повідомив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

«Ми почули скарги українців щодо якості монет в обігу – одна і дві гривні насамперед, і наразі ми працюємо над тим, щоб змінити дизайн і зробити ці монети зручнішими для використання насамперед людьми з порушеннями зору, літніми людьми тощо», – заявив він.

З 2018 року НБУ почав оновлювати номінальний ряд гривні, залишивши в обігу монети номіналом 10 та 50 копійок і ввівши одно-, дво-, п’яти- та 10-гривневі монети нового дизайну. Чотири нові монети відразу зазнали критики: виготовлені зі сталі, вкритої нікелем, візуально подібні, вони мало відрізняються одна від одної. Так, різниця у вазі між однією та двома гривнями становить лише 0,7 грама, а різниця в діаметрі трохи перевищує один міліметр.

Якщо на реверсі латунних монет 10 та 50 копійок лишився герб України, то зворотний бік нових сталевих монет прикрасили портретами Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького та Івана Мазепи.

Фото: Хмарочос

Дизайнери, зокрема Костянтин Череповський, критикували монети за грубу роботу з текстом (розтягнута одиниця на гривенику викликала в нього «майже фізичний біль»); неакуратні портрети; «безпорадну» композицію; нудний орнамент; фіксацію на симетрії. Але найбільше критики припало на брак відмінностей між монетами та їхній незручно малий розмір.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button