Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Evgeny Nelmin / Unsplash  

Лише 25 мегаполісів, переважно китайських, відповідальні за більш як половину парникових газів урбаністичного походження, повідомляє Reuters.

Група китайських учених проаналізувала обсяги викидів 167 міст у 53 країнах світу й опублікувала результати у Frontiers in Sustainable Cities.

Викиди Москви, Токіо та 23 мегаполісів Китаю, як виявилося, становлять 52% від усіх викидів досліджених міст. Київ у цей список не потрапив.

Викиди міст, загальний обсяг. Інфографіка: Ting Wei, Junliang Wu, Shaoqing Chen

Водночас якщо рахувати обсяги викидів на душу населення, то тут картина дещо інакша: міста у розвинених країнах виробляють загалом більше парникових газів, ніж у бідніших країнах.

Викиди міст, на душу населення. Інфографіка: Ting Wei, Junliang Wu, Shaoqing Chen

Автори дослідження наголошують, що не всі міста надають актуальні дані про вуглецеві викиди й щодо деяких інформація не оновлювалася з 2005 року. Тож порівнювати внески мегаполісів у кліматичні зміни складно.

У схожому дослідженні 2018 року, яке охоплювало 13 тисяч міст, йшлося про те, що на 100 міст, в яких проживає десята частина населення планети, відповідальні припадає всього 18% вуглецевого сліду.

Професор Технологічного університету Онтаріо та ексрадник Світового банку Ден Горнвег наголошує, що розвиненим містам легше скорочувати викиди: «Вони встигли виробити тонни викидів на шляху розвитку, в той час як Китай перебуває на попередній стадії».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button