Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: rada.gov.ua

Народні депутати подали понад дві тисячі правок до законопроєкту щодо реформування сфери містобудівної діяльності. Про це написала народна обраниця від «Слуги народу» Ганна Бондар. Тільки вона подала 329.

За її словами, більшість депутатів голосували за законопроєкт в першому читанні, адже це «шанс розпочати парламентську дискусію про реформу містобудівної сфери та повернути архітектурно-будівельний контроль». Проте це не означає, що депутати повністю згодні із всіма положеннями документу.

Депутатка зазначила, що більшість законопроєктів у першому читанні недосконалі. На думку Бондар, причинами є те, що зміни пишуть парламентарії, а повинні міністерства спільно із фаховим та громадянським суспільством. Другою причиною є лобіювання інтересів зацікавлених сторін.

Щодо правок Бондар, то вони писались спільно із представниками Національної спілки архітекторів України. Правки стосуються прав архітекторів, сертифікації відповідальних виконавців робіт, пов’язаних зі створенням об’єкта архітектури, унеможливлення будівництва підземних ТРЦ в межах червоних ліній, уможливлення будівництва підземних парковок під вулицями та площами, введення терміну «об’єкти цінної міської забудови», збільшення відповідальності замовників будівництва за неправомірні дії приблизно в тисячу разів тощо.

Тепер правки мають опрацювати на підкомітетах, комітетах та в залі.

Законопроєкти про містобудівну реформу, прийняті першого червня, викликали резонанс у спільноті архітекторів. Багато хто висловився проти та розкритикував зміни, заявивши, що вони приведуть до нівелювання професії та зростання корупції в будівництві. Ми опублікували авторську колонку архітектора Кирила Чуйка, який пояснює позицію колег.

Читайте також: Депутати прийняли нові закони про будівництво. Як це відіб’ється на містах та їхніх мешканцях?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button