Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Делегація Київради у Тбілісі. Фото: facebook.com/Volodymyr.Jr.Bondarenko

У Києві планують реалізувати один з архітектурних проєктів Тбілісі, заявив заступник міського голови, секретар Київради Володимир Бондаренко, який очолює київську делегацію в Грузії.

Про який саме проєкт йдеться, не уточнюють, однак делегацію зацікавив підхід Тбілісі до реконструкції історичного центру.

«Так, вам не почулось, саме реконструкція. Старі будівлі або викуповують у власників, або тимчасово розселяють мешканців, розбирають та за три роки повністю відбудовують фактично з нуля. У тих же або трохи збільшених параметрах, проте з історичною точністю до кожної деталі. Таким чином, аварійні історичні будівлі центру стають новими, збільшуючи свою вартість і залишаючись для світу», – заявив Бондаренко.

«І ще багато проєктів, реалізованих Леваном Джгаркавою (головою тбіліської міської інспекції – ред.), один з яких привеземо і до Києва», – додав він.

«Хмарочос» попросив Олену Мокроусову, кандидатку історичних наук і пам’яткознавицю, прокоментувати описаний спосіб реконструкції історичних будівель.

«Ідея дуже погана, підважується сама ідея пам’ятки як автентичного об’єкта. Пропонується старовину замінити макетами. Але ми чомусь більше цінуємо антикваріат, а не сучасні вироби такого ж вигляду. Дух старовини завжди цінніший. Реріх про це писав свого часу – жалюгідними мають уявлятися будь-які спроби підробки під старовину! І закон захищає автентику, відтворені об’єкти не можуть мати статус пам’ятника. Михайлівський Золотоверхий собор, наприклад, не може бути пам’яткою архітектури. З іншого боку, чи таке точне відтворення дешевше реставрації? Не думаю. Тоді заради чого все це?» – зауважила вона.

З 2017 року мером Тбілісі є Каха Каладзе, колишній футболіст київського «Динамо».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button