Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Fred Romero / Flickr

Серію стрічок про проблеми міського життя покажуть у Києві в рамках міжнародного фестивалю короткометражок (KISFF). Підбірку фільмів «До житлового питання» можна подивитися 8 серпня у малому залі кінотеатру «Київська Русь» з 20 до 21.30. Придбати квитки можна за посиланням.

Пандемія COVID-19 актуалізувала житлове питання для більшості населення світу. У 2020 році орендні страйки відбувалися в США й Італії, а хештег #cancelrent консолідував зусилля тисяч активістів, які вимагали у лендлордів скасувати орендну плату на карантинний період. 

Олена Сирбу, координаторка програми та  аналітикиня Cedos, зібрала фільми про міські конфлікти в кількох країнах світу. Більшість висвітлених проблем мають свої аналоги в українському контексті.

Боротьба за місто

Упродовж останніх років у Києві відбувається агресивна забудова ледь не кожного клаптика землі. Містянки й містяни протестують проти захоплення спільного простору для комерційних потреб. Забудовники намагаються переконати в необхідності нових житлових комплексів, торговельних комплексів та офісних центрів. 

Замість адекватної міської інфраструктури з’являються заґратовані квартали, доступні привілейованій меншості. Міські конфлікти загострюються, а необхідність боротьби за право на місто зростає. Через індивідуальні історії людей автори фільмів «Це моя земля…», «Поки не прийде наш час» і «Містер Смоук» досліджують проблему комерціалізації міського простору, виклики для місцевих спільнот та можливі стратегії опору й боротьби.

Це моя земля… 

Сальвадор Міранда, Нідерланди, 8 хв 

Будинок головної героїні фільму хочуть знести задля нової забудови. Цей конфлікт між жителькою і забудовником розгортається як судовий процес. В експериментальному двоканальному фільмі режисер протиставляє сприйняття дому, спільноти й утопії у мешканки з аргументами забудовника, який виступає в ролі свідка на суді. У фільмі досліджують використання мови і риторики в боротьбі за місто, а також неоднозначність понять «прогрес» і «розвиток».

Трейлер

Поки не прийде наш час

Хлое Террен, Франція, 22 хв

Бабуся Рафаеля опиняється в будинку для літніх людей із незрозумілою хворобою. Тепер онук відповідає за квартиру в одній із веж Айо – житлового комплексу, збудованого в 80-х роках у передмісті Парижа неподалік від сучасного ділового кварталу Ла-Дефанс. У телефонній розмові Рафаель щоразу розповідає бабусі новини про життя будинку і сусідів. Але він не наважується сказати головного – що квартири порожніють, а сусіди зникають, оскільки вежі ось-ось знесуть заради нової забудови. 

Трейлер

Містер Смоук

Ніколас Буше, Португалія, 8 хв

Один із найстаріших продавців книг Лісабона Містер Смоук намагається вижити в умовах міста, що невпинно розвивається. Чоловік уже отримав кілька листів про виселення. Проте  не має наміру залишати магазин, аж поки не продасть останню із 20 тисяч книг, що залишилися в магазині. 

Боротьба за доступне житло

Соціального житла в суспільній власності в Києві майже немає. Масова приватизація в 90-ті та загальна дерегульованість ринку оренди створює ситуацію тотальної незахищеності орендарів. У такій ситуації придбати квартиру видається єдиним можливим виходом. А це може дозволити собі лише невеликий відсоток тих, хто вже має ресурси або працює по 80 годин на тиждень – без вихідних і відпочинку. Стрічка італійської режисерки розповідає про досвід Риму у врегулювання житлового питання. 

Будинки, якими ми були

Аріанна Лодесерто, Італія, 18 хв

У фільмі реконструйовано історію розбудови соціального помешкання у повоєнному Римі. За 50 років свого існування Інститут житла для людей із низькими доходами намагався впоратися з найбільш нагальною й довготривалою проблемою Рима – житлом. Для цього там створили справжнє місто у місті. Як воно збудоване і хто залишився за його межами? Використовуючи архівні кадри, режисерка розповідає про покоління мешканців та будівельників і їхню спільну боротьбу за право на житло. 

Трейлер

Проблема джентрифікації

У багатьох містах світу джентрифікація змушує найбідніших і найбільш незахищених містян переселятися до інших районів. У джентрифікованих ділянках продовжують жити й працювати люди, які обслуговують новостворену інфраструктуру – житлові комплекси на місці домівок робочого класу, клуби на місці заводів та готелі на місці гуртожитків. Як живуть ці люди і що їх хвилює? Що чекає на Київ у разі хвилі джентрифікації?

Незнайомка

Валеріа Стуцкі, Іспанія, 15 хв

Фільм показує проблемність існування місць пам’яті у сучасному стрімкому і глобалізованому світі. Вигадана сюжетна лінія молодої іноземної архітекторки накладається на реальні історії мешканців майже столітнього робітничого кварталу в Барселоні, який от-от знесуть. В атмосфері літньої сієсти місцеві жителі діляться своїми спогадами про минулі часи та мріями про майбутній спротив. 

Трейлер

Вероніка 

Таліта Каселато, Бразилія, 14 хв

Активістки Вероніка Олівейра мешкає і працює у джентрифікованого районі Сан-Паулу. З історичної точки зору професія прибиральниці часто асоціюється з рабством. Але підхід Вероніки розкриває цю професію зовсім по-іншому – як роботу, що заслуговує шани. 

Трейлер

Придбати квитки можна за посиланням.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button